Een uitlaatservice voor je hond, dat is pas een fijne uitvinding! Je hond wordt uitgelaten terwijl jij werkt, zodat jij na een lange werkdag niet ook nog eens uren op pad hoeft met je trouwe viervoeter. Hij kan dan lekker loslopen en spelen met andere honden.
Voordelen van een uitlaatservice
Het voordeel is, zoals gezegd, dat je hond tussendoor naar buiten kan, hij kan plassen en poepen, hij krijgt beweging en als het een groepsgebeuren is, kan hij ook spelen met andere honden. Je hond is dus uitgelaten en moe als jij van je werk thuis komt.
Voor sommige honden is het juist zo dat ze door de groep goed leren hoe het hoort met loslopen en hierkomen. In het algemeen lopen honden minder snel weg uit een groep dan wanneer ze alleen zijn.
Nadelen van een uitlaatservice
Een nadeel van een uitlaatservice is dat niet elke hond even goed luistert naar een vreemde. Ja, soms is het zo dat je hond beter luistert naar de mevrouw of meneer van de uitlaatservice. Dan moet je jezelf als baas misschien even achter de oren krabben en je afvragen waarom dat zo is.
Een nadeel kan ook zijn dat je hond zich niet helemaal lekker voelt binnen de groep, en daardoor is de uitlaatronde dus niet zo leuk. Wat ook kan gebeuren, is dat je hond iets leert dat je hem eigenlijk helemaal niet wilt leren.
Stel dat jouw hond nooit achter wild of schapen aan gaat. Nu zit hij in een groep die wel achter een ree aan gaat, jouw hond gaat mee... instant leren, en de kans is groot dat de volgende keer als je hond een ree ziet, hij ertussenuit piept.
Verschillende uitlaatservices
Er zijn verschillende diensten die uitlaatservices bieden. Natuurlijk laat je een fanatieke jager niet mee gaan om los te lopen in het bos, en een hond die andere honden om zich heen niet accepteert... daar zoek je uiteraard een individuele dienst voor.
- Individueel uitlaten, aangelijnd of los
- Groepjes uitlaten, aangelijnd
- Groepjes uitlaten, loslopend in losloopgebieden
- Groepjes uitlaten op een eigen omheind terrein
Een goede uitlaatservice kiezen
Er zijn nogal wat verschillen tussen uitlaatservices, dat is namelijk net als een hondentrainer geen beschermd beroep. Iedereen kan dus een uitlaatservice beginnen, maar lang niet iedereen is er geschikt voor. Waar let je op bij de keuze van een uitlaatservice?
- Veilig vervoer! Als je hond niet vanuit thuis aangelijnd wordt uitgelaten, maar mee gaat in een bus, hoe zit dat dan? Zitten de honden veilig apart in stevige, veilige autokennels?
- Heeft de begeleider kennis van honden(gedrag)? Welke diploma's of certificaten zijn er?
- Loop een paar keer mee en kijk hoe de begeleider omgaat met de honden. Is dat zoals je dat zelf ook zou doen? Zie je dingen die je niet aanstaan, zoek dan verder.
- Hoe gaat de begeleider om met andere bos-gebruikers als ze geen eigen terrein hebben?
- Hoe groot is de groep? Als er ruzie ontstaat tussen honden, is het al lastig om 2 of 3 honden uit de situatie te halen. Bij meer dan 5 honden is dit echt bijna onmogelijk als je alleen bent.
- Wat staat er in het contract? Elke uitlaatservice heeft een sleutelcontract, lees dit goed door!
- Hoe staat het met de verzekeringen? Is de uitlaatservice goed verzekerd als verantwoordelijke voor jouw hond?
Je hond laten wennen aan de uitlaatservice
Loop een aantal keren mee met de uitlaatservice. Eventueel ga je eerst zonder hond mee, en dan met je hond. Als een uitlaatservice dit niet toelaat, zoek dan een andere uitlaatservice.
Heb je een hond die eigenlijk altijd prima met andere honden door één deur kan, dan is een keer samen met je hond lopen meestal voldoende. Heb je een hond die andere honden spannend vindt? Overleg dan met de uitlaatservice, zodat hij of zij de best passende groep voor jou en je hond kan adviseren.
Kan elke hond mee met de uitlaatservice?
Nee. Er zijn honden die je daar echt geen plezier mee doet. Sommige honden zijn veel liever alleen thuis en gaan liever, nadat het baasje thuis is, lekker rustig met zijn tweetjes aan de wandel.
Ook kan de leeftijd van je hond een rol spelen. Puppy's kunnen natuurlijk nog geen lange boswandeling maken, maar er zijn uitlaatservices die speciaal voor pups en oudere honden kortere wandelingen of aangepaste services aanbieden.
Wat ook wel eens gebeurt, is dat een hond in de puberteit tijdelijk niet mee kan omdat hij hyper-sexueel gedrag laat zien, met iedereen ruzie wil maken of tijdelijk niet luistert.
Hoeveel honden kan een uitlaatservice mee nemen?
Dit ligt een beetje aan de werkwijze van de uitlaatservice. Als de uitlaatservice een eigen terrein heeft waar ze groepjes kunnen vormen, dan kan het groepje wat groter zijn.
Voor heel veel losloopgebieden geldt dat je maximaal 3 honden per geleider los bij je mag hebben. Dit betekent dus groepen van 3, of 6 honden als er 2 begeleiders mee lopen. Deze beperkingen zijn er niet voor niks...
Waarom wordt het aantal honden beperkt?
Een reden heb ik al benoemd... als de vlam in de pan slaat en honden gaan vechten, is het wel zo dat hoe meer honden, hoe meer schade. Je kunt een groepsgevecht krijgen waarbij een hond helemaal toegetakeld wordt. Dat wil je natuurlijk niet!
Ook is het voor andere honden heel erg intimiderend als ze opeens een groep van tien honden tegenkomen. Aanlijnen tijdens het passeren van andere honden, ruiters of fietsers (ja, ook in losloopgebieden!) wordt natuurlijk een erg lang proces met 10 honden.
En als de honden achter wild aan gaan en ze zijn met een hele groep, verhoogt dit wel de opwinding in de jacht... en is de kans ook groter dat ze uiteindelijk iets te pakken krijgen. Tien honden luisteren ook slechter dan een of twee!
Nog een paar tips...
Betaal je voor een uurtje uitlaten? Vraag je buren te kijken wanneer je hond wordt opgehaald en teruggebracht, of kijk mee met een camera. Er zijn gevallen waarbij het baasje betaalde voor elke dag een uurtje wandelen, en tussen het ophalen en terugbrengen bleek maar een half uurtje te zitten....
Let op de prijs. Individueel uitlaten is duurder dan een groepswandeling. Een redelijk gangbare prijs voor een uitlaatservice varieert tussen de 10 en 25 Euro per wandeling.
Voor honden met probleemgedrag die individueel worden uitgelaten en eventueel ook training krijgen tijdens het uitlaten, kan het tarief nog hoger liggen.
Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt
De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.
Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!
Hulp nodig?
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?
Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.
Deze blog delen?
We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.
Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming