LATten, wat is dat en wanneer kies je er voor
13 september 2024 
5 min. leestijd

LATten, wat is dat en wanneer kies je er voor

Wat is LATten, en wanneer gebruik je dat in hondentraining? Wat zijn de voor- en nadelen, en wanneer kun je het beter niet doen? Hoe begin je met LATten, en wat zijn de vervolgstappen? In deze blog lees je meer over de LAT-methode binnen gedragstraining!

Wat is LAT-training?

LAT staat voor Look At That. Het doel van LAT is om door middel van klassieke conditionering een link te leggen tussen een prikkel en een positieve ervaring. Je wilt de onderliggende emotie veranderen, waardoor het gedrag ook verandert. Wanneer je hond dus kijkt naar een prikkel die bij hem angst of woede veroorzaakt, geef je hem iets wat hij prettig vindt. Zo wordt de prikkel een voorspeller van iets wat de hond als prettig ervaart.


Voorbeeld van LATten

Mijn hond Muts haat kinderen. Er is nooit iets gebeurd met kinderen; ze is bij de fokker en eerste eigenaar gewoon gesocialiseerd, maar ze haat kinderen. Met haar heb ik veel gedaan met LATten om die emotie te veranderen.
Wanneer zij een kind zag (uiteraard oefende ik aangelijnd en op een veilige afstand), clickte ik en kreeg zij wat lekkers (Muts is dol op lekkers!). Daardoor is haar gedrag richting kinderen verschoven van aanvallend agressief naar neutraal negeren en aandacht voor mij.

Hoe begin je met LATten?

Met LATten start je het liefst op een afstand waarbij je hond niet te heftig reageert, omdat je wilt dat je hond nog de associatie kan leggen tussen de prikkel en wat jij hem aanbiedt.
Om te beginnen heb je natuurlijk al onderzocht wat voor jouw hond de nummer 1-beloning is; waar is hij gek op? En je hebt je hond een beloningssignaal aangeleerd, zoals een clicker of een clickwoord.
Je hond ziet de prikkel, jij geeft het beloningssignaal en daarna geef je de daadwerkelijke beloning, het liefst van de prikkel af, dus niet richting de enge meneer met de pet waar jouw hond moeite mee heeft.

klik met de clicker

Wist je dat: Een clicker effectiever is dan een gesproken woord, omdat deze exclusiever en preciezer werkt!

Bij welke problematiek kun je LAT inzetten?

LATten is vooral een goede techniek bij angst, angstagressie, onzekere agressie en als onderdeel van impulscontrole. Je hond kan angst, onzekerheid, spanning, opwinding of frustratie ervaren als onderliggende emotie. Het gedrag dat je wilt veranderen, kan blaffen, grommen, gillen, springen, trekken, najagen of vluchten zijn. Het gedrag is altijd een optelsom van de motivatie en de aanwezigheid van de prikkel.

Wat denkt jouw hond bij het zien van een prikkel?

Vaak is de prikkel waarop de hond reageert een voorspeller geworden van een boze of geïrriteerde baas, druk op de riem, correcties en andere negativiteit. Nu wordt de prikkel een voorspeller van iets fijns, zoals lekkere stukjes worst die de hond uit de lucht kan vangen, trekspelletjes met de baas en zijn favoriete speeltje, of een functionele beloning zoals meer afstand, snuffelen of rennen.


Wanneer kies je voor een andere methodiek?

LATten kan tegen je werken als jouw hond bewust kiest voor fixeren, of wanneer je hond zekere agressie inzet op het moment van belonen. Bij honden die snel gaan fixeren ga je veel kritischer te werk. Je wilt belonen wanneer je hond in beweging is, niet sluipend of stram, maar ontspannen. En je gaat sneller naar vervolgstappen dan met een hond die angstig reageert.
Als je hond zelfverzekerd naar de prikkel kijkt met de motivatie om deze aan te vallen, kun je beter kiezen voor management en belonen van gedrag dat niet gericht is op de prikkel, zoals wegkijken of snuffelen.

Wat zijn de vervolgstappen van LATten?

Wanneer de hond begrijpt dat het zien van de prikkel een voorspeller is van iets prettigs, volgt langzaam maar zeker een verandering in de emotie. Je moet dus goed naar je hond kijken en zijn lichaamstaal begrijpen. Wanneer je hond ontspannen op een gewenste afstand kan kijken naar de prikkel, kun je wachten tot hij juist weer wegkijkt van de prikkel. Je kunt bewust gaan belonen wanneer de hond naar jou kijkt. Of je kunt je hond leren om na het zien van een prikkel dit bij jou te melden.


Voordelen van LAT-training

Voordelen van LATten zijn:

  • Het is voor de meeste eigenaren makkelijk om uit te voeren
  • Geen pijnprikkels
  • Geen correcties die bijdragen aan het verergeren van het probleem
  • Geen negatief effect op de baas-hondrelatie
  • Werkt aan de oorzaak in plaats van aan de symptomen

Nadelen van LAT-training

  • Niet bruikbaar bij elke hond
  • Voortraject (beloningssignaal aanleren en juiste beloning vinden) als extra stap
  • Moeilijk voor eigenaren met een visuele beperking
  • Afstand tot de prikkel moet goed ingeschat worden



Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming

Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen