Puppycursus; alles wat je wilt weten over een puppytraining volgen
29 september 2023 
in Puppy
15 min. leestijd

Puppycursus; alles wat je wilt weten over een puppytraining volgen

Een puppycursus is belangrijk en duurt 6 tot 16 weken. Je pup mag beginnen als hij 8 weken oud is. Net als andere baasjes wil je zeker weten dat je de beste (online) hondenschool en hondentrainer kiest! In dit blog lees je daarom de antwoorden op 23 vragen veelgestelde vragen over puppycursussen.


23 vragen met bijbehorende antwoorden over puppycursus:

1. Hoe oud moet je puppy zijn voor puppycursus?
2. Hoe lang duurt een puppycursus?
3. Is een puppycursus belangrijk?
4. Is een puppycursus nodig?
5. Is een puppycursus verplicht?
6. Wat leer je als baasje tijdens een puppycursus?
7. Waarom ga je met een puppy naar puppycursus?
8. Wat leert je puppy tijdens een puppycursus?
9. Kan elke hond een puppycursus volgen?
10. Is een puppycursus geschikter voor specifieke honden?
11. Hoeveel soorten puppycursussen zijn er?
12. Zijn er verschillende niveaus puppycursussen?
13. Zijn er verschillende trainingstechnieken voor puppycursus?
14. Zijn er verschillende trainingsschema's voor puppy's?
15. Wat is een goede puppycursus?
16. Wat is een slechte puppycursus?
17. Waar kan je een puppycursus volgen?
18. Welke hondentrainer geeft een puppycursus?
19. Wat zijn de verschillen tussen een fysieke puppycursus en online puppy training?
20. Wat kost een puppycursus?
21. Wat kost een online puppy training?
22. Welke hulpmiddelen heb je nodig voor een puppycursus?
23. Veelgestelde vragen vóór het volgen van een puppycursus




1. Hoe oud moet je puppy zijn voor puppycursus?

Je puppy moet 8 weken oud zijn om naar een fysieke puppycursus te gaan wanneer je hem krijgt als hij 7 weken oud is. In deze week tussen het in huis krijgen van je puppy en een fysieke puppytraining geef je hem rust en laat je hem wennen aan jou en train je evt. thuis. Als je jouw pup krijgt met zijn 8 weken moet hij dus 9 weken zijn om te trainen, 10 weken oud zijn als je hem krijgt wanneer hij 9 weken is, enzovoort.

Een uitzondering hierop is een online puppycursus. Met een online puppycursus kun je direct starten wanneer je jouw pup in huis krijgt. Je kan zelf als baasje al beginnen met trainen om je goed voor te bereiden op de komst van je pup. Je kan dus al weken vooraf starten met trainen. Wanneer je pup in huis komt kun je direct starten met de online training.

2. Hoe lang duurt een puppycursus?

Een puppycursus duurt tussen de 6 en 16 weken. Het meest gebruikelijke is 10-12 lessen (een les per week). Zes weken is erg kort. Als je met je pup gaat trainen wanneer hij 8 weken is, dan is hij met zijn 14 weken al klaar met puppytraining.

Omdat een puppy van 14 weken oud nog erg lang een puppy blijft is hij op dat moment nog lang niet klaar met trainen. Training is juist in de puppyfase van een hond heel belangrijk voor de verdere ontwikkeling van zijn gedrag en gehoorzaamheid. Daarom is zijn trainingen die 10-12 weken duren gebruikelijker.

Waarom duurt jullie online puppycursus 16 weken?

Onze online puppytraining duurt 16 weken om 2 redenen:

1. We geven de meest uitgebreide online puppycursus. In deze online puppy training komt alles met betrekking tot de ontwikkeling en opvoeding van je pup aan bod komt. In deze extra tijd behandelen we ook diepgaand de onderwerpen waar in veel fysieke puppytrainingen weinig of geen tijd voor is. Denk aan puppy socialisatie, verlatingsangst, puppy bijten, zindelijkheid en omgaan met de bench.

2. We willen dat de puppycursus naadloos aansluit op de pubercursus die daarna volgt. Op het moment dat je puppy begint te puberen kan zijn gedrag behoorlijk veranderen. Om goed met de gedragsverandering van je hond om te gaan is het belangrijk zo min mogelijk tijd tussen een puppytraining en pubercursus te laten.


3. Is een puppycursus belangrijk?

Ja, een puppycursus is ontzettend belangrijk. Het is namelijk de basis voor alle trainingen en de verdere ontwikkeling van je puppy. Je hond leert tijdens een puppycursus hoe hij zich moet gedragen en hoe hij om moet gaan met de prikkels die hij krijgt in onze mensenwereld. Omdat je hond maar een keer puppy is kan je deze training niet overslaan.



4. Is een puppycursus nodig?

Ja, een puppycursus is zeker nodig. Een veelgestelde vraag is: "Is een puppycursus wel nodig als ik al meerdere honden heb gehad?" Ja een puppycursus is nodig, ook als je al meerdere honden hebt gehad. Elke puppy is namelijk anders. Ik maak altijd de vergelijking: Je vierde kind gaat toch ook naar school?  Een puppytraining geeft je hond namelijk een goede basis en de kans om 1-op-1 met jou als baasje te werken.

5. Is een puppycursus verplicht?

Nee, helaas is een puppycursus in Nederland niet verplicht. Daarom zie je heel vaak eigenaren in de problemen komen wanneer een puppy begint te puberen. Dat komt omdat er op dat moment nog geen basistraining heeft plaatsgevonden. Een baasje weet dan niet wat hij moet doen. Vaak begrijpt de eigenaar niet waar het gedrag van zijn hond ineens vandaan komt en/of waarom een hond plots zo fel reageert op prikkels. Het zou daarom een goede oplossing zijn om een goede puppytraining verplicht te stellen.


6. Wat leer je als baasje tijdens een puppycursus?

Het belangrijkste wat je tijdens een puppycursus als baasje leert is: "hoe honden leren". Verder leer je als baasje als het goed is heel veel over hondentaal. Bijvoorbeeld: wat betekent het als je puppy met een hoge stem blaft? Wat betekent het als je hond dichterbij en dan weer verder weg van een prikkel gaat, zoals een vuilniszak? Ook leer je als het goed is veel over belangrijke onderwerpen zoals; zindelijkheid, socialisatie, puppy gedrag, opvoeding en hondenetiquette. Tot slot leer je veel over jouw pup, zoals op welke beloningen hij het beste reageert, je leert alles over hulpmiddelen kiezen en gebruiken (zoals halsbanden, tuigen en lijnen).


7. Waarom ga je met een puppy naar puppycursus?

Je gaat met je puppy naar een puppycursus om de beste basis te leggen voor het verdere leven van jou en je puppy. Je puppy leert in de cursus naar jou te luisteren en jij als baasje leert om je pup zijn gedrag beter te begrijpen. Samen heb je tijdens een cursus heel veel plezier en maak je kennis met andere eigenaren. Je pup wordt gesocialiseerd, waardoor hij blootgesteld wordt aan andere prikkels die je thuis niet ter beschikking hebt. Tot slot heb je als het goed is natuurlijk ook een goede hondentrainer als begeleider. Daardoor weet precies wat je wel of niet moet doen met betrekking tot je pup dingen aanleren en hem opvoeden.


8. Wat leert je puppy tijdens een puppycursus?

Het belangrijkste dat je puppy leert tijdens een puppycursus is dat jij als baasje het leukste bent. Hij leert zich op jou te focussen, zelfs wanneer er voor je pup een boel andere prikkels zijn zoals; andere puppy's, honden, baasjes, geluiden en visuele prikkels. Het is namelijk belangrijk dat je pup altijd naar jou luistert. Verder leert je pup natuurlijk ook basisoefeningen zoals; aandacht, de handtouch en "hier komen". Ook leert je pup gymnastiekoefeningen en "neusspel" oefeningen, net zoals kleine kinderen op school ook een heleboel leren en ondertussen ook op een speelse manier bezig zijn.



9. Kan elke hond een puppycursus volgen?

Ja, elke hond kan een puppycursus volgen. Het maakt niet uit welk ras een hond heeft. Ook als je hond al ouder is, maar nog geen puppytraining heeft gevolgd is een puppycursus geschikt.


10. Is een puppycursus geschikter voor specifieke honden?

Nee, een puppycursus is bedoeld voor alle honden, van elk ras. Het kan wel zijn dat je bij sommige honden sneller moet overschakelen naar een vervolgcursus. Dat gebeurt vaak bij werkhonden zoals herders of retrievers. Zij hebben de puppycursus oefeningen meestal heel snel onder de knie. Wanneer dt gebeurt hebben ze wat meer uitdaging nodig dan pups van een ander ras.


11. Hoeveel soorten puppycursussen zijn er?

Er zijn verschillende soorten puppycursussen, zo zijn er online puppycursussen en fysieke puppycursussen. Je hebt puppycursussen die gericht zijn op gehoorzaamheid waar de focus ligt op commando's zoals; zitten, blijven en liggen. Er zijn ook cursussen die meer speels zijn ingericht, hier ligt de focus meer op zoekspelletjes en spelen met de eigenaar. Je hebt ook verschillende puppycursussen die daar tussenin liggen. Er is dus variatie in in de focus van hoe er getraind wordt met de pup en waar de focus op ligt. Tot slot heb je ook nog hele specifieke puppycursussen die gericht zijn op een thema zoals bijvoorbeeld socialisatie of zindelijkheid.



12. Zijn er verschillende niveaus puppycursussen?

Ja, bij sommige puppycursussen zijn verschillende soorten modules. Hierdoor heb je een soort cursus in een cursus. Bijvoorbeeld een puppcursus 1, 2 en 3. Nadat je een module hebt gevolgd doe je dan samen met je puppy examen voor dat onderdeel, daarna ga je door naar het volgende niveau. Bij andere puppycursussen wordt er juist gekeken naar de puppy zelf en de doelen van de eigenaar. Hier ligt de focus op hen in plaats van op het behalen van een diploma.

13. Zijn er verschillende trainingstechnieken voor puppycursus?

Ja, er zijn verschillende trainingstechnieken zoals de klassieke training waar bijvoorbeeld nog gebruik gemaakt wordt van lijncorrecties en het lokken van de pup met voer.

Er zijn puppycursussen waar gewerkt wordt met een marker en beloningen, waarbij de hond beloond wordt in plaats van gelokt.

Er zijn ook puppycursussen waar gewerkt wordt vanuit balans en coördinatie of methodes zoals de roedelmethode.

Ook zijn er trainingstechnieken die volledig gericht zijn op het straffen van de hond. Bij deze laatste techniek moeten puppy's bijvoorbeeld een slipketting dragen en/of worden ze bij hun nekvel gepakt, dan is natuurlijk een woord van waarschuwing op zijn plaats... "daar moet je dus niet zijn met je puppy".

Tot slot. Vaak kunnen trainingstechnieken gecombineerd worden met elkaar (minus het fysieke straffen natuurlijk)., waarbij gekeken wordt naar welke methode het beste bij de pup en eigenaar past.



14. Zijn er verschillende trainingsschema's voor puppy's?

Ja, er zijn verschillende schema's die trainers in hun puppycursus gebruiken. Zo kan het zijn dat je twee keer per week een half uur met je pup traint bij de hondenschool en zelf een uur theorie hebt (2 uur in totaal). Bij andere trainingen wordt de theorie geweven in het praktijkgedeelte. Je hebt ook puppycursussen waarbij de theorie online is en de praktijk op het veld. Tot slot heb je ook nog puppycursussen die online zijn en waar je thuis je praktijk doet als zijnde huiswerk. Deze laatste vorm kan je zowel los volgen als totale training, als combineren met een fysieke training. Welk schema je ook volgt maakt niet zoveel uit, maar het is wel heel belangrijk dat je daarnaast elke dag oefent met je pup.


15. Wat is een goede puppycursus?

Een goede puppycursus is een cursus waar echt wordt gekeken naar de pup (ras, karakter en motivatie) en naar de eigenaar. Deze lessen zijn vaak individueel of worden in een kleine groep gegeven. In een goede puppycursus wordt beloningsgericht getraind met behulp van een marker, waardoor je pup echt leert dat zijn gedrag bepaalde gevolgen heeft. De pup leert hierdoor in een goede puppy cursus zelf goed gedrag aan te bieden. Verder komen er in een goede puppytraining ook onderwerpen aan bod zoals opvoeding, zindelijkheid, rust, wandelen, benchtraining, sociaal gedrag en hondenetiquette. Tot slot leert bij een goede puppycursus de baas het meest.


16. Wat is een slechte puppycursus?

Een slechte puppycursus is een cursus met grote groepen, weinig individuele aandacht en waar gebruik wordt van correctiemiddelen. Denk pups die slipkettingen moeten dragen of die fysieke straffen krijgen zoals op de grond gelegd worden door ze te pakken aan hun nekvel, waar met dingen naar ze gegooid wordt, geslagen of geschopt. De visie van dit soort puppytraining is dat "je hond moet doen wat jij zegt omdat jij de baas bent".




17. Waar kan je een puppycursus volgen?

Een goede puppycursus kan je volgen op een goede hondenschool of bij je thuis. Wanneer je een puppycursus thuis volgt kan je dat online doen of fysiek met een puppycoach aan huis. Je kan deze vormen ook combineren. Je kan puppylessen bijvoorbeeld ook volgen op locaties in een park of bos.

Wat heel belangrijk is om rekening mee te houden bij het kiezen van een puppycursus is de locatie. Volg de puppycursus op een locatie die aansluit op jouw dagelijkse leven.  Doe je bijvoorbeeld de puppycursus online? Dan is het belangrijk dat je oefeningen niet alleen thuis uitvoert, maar op locaties waar je in het dagelijkse leven komt met je puppy (zoals het park, bos of de stad).

Huur je een puppycoach in om les te geven aan huis? Check dan of de papieren van de hondentrainer op orde zijn.

Train je een puppy op de hondenschool? Zorg dan ook dat je buiten de hondenschool traint. Daarom is vaak een combinatie van zowel on- als offline puppytraining een hele goede optie. Je vergeet dan zeker niet om op verschillende locaties te trainen.


18. Welke hondentrainer geeft een puppycursus ?

Als het goed is geeft een gediplomeerde kynologisch instructeur een puppycursus. Het liefst is het een hondentrainer die ook nog ervaring heeft of enige specialisaties met betrekking tot puppy's. Want de puppy training is eigenlijk de allerbelangrijkste cursus voor jou en jouw hond. Let op. Bij veel hondenscholen en -verenigingen worden juist de hondentrainers met weinig ervaring aangewezen om puppytraining te geven. Dat is dus eigenlijk niet goed. Vraag daarom altijd even naar de ervaringen van de instructrice voor je op puppycursus gaat.


19. Wat zijn de verschillen tussen een fysieke puppycursus en online puppytraining?

Dit zijn de 5 belangrijkste verschillen tussen een fysieke puppycursus en online puppytraining

• Verschil in reizen. Reizen moet bij een fysieke puppycursus als je bij een hondenschool traint (wekelijks). Bij een online training hoef je niet te reizen.
• Verschil in invloed van weersomstandigheden.. Bij een fysieke puppycursus kan trainen door  weersomstandigheden minder fijn zijn (bijv. als het koud is, hard waait of regent).  Bij een online training kan je thuis trainen waardoor je daar geen last van hebt OF buiten trainen op het moment dat de weersomstandigheden optimaal zijn.
• Verschil in afleidingen. Bij een fysieke puppycursus zijn er meer afleidingen voor je pup dan een online training.
• Verschil in tempo. Bij een online puppytraining kan je beter je eigen tempo en tijden kiezen om te trainen met je pup, je kan ook makkelijker de optimale momenten kiezen om te trainen met je pup. Bij een fysieke puppytraining heb je deze kans niet of beperkt.
• Verschil in aantal oefeningen en hoeveelheid informatie. Bij een online puppytraining zal je veel meer (verschillende) oefeningen hebben en diepgaande uitleg. Hier is simpelweg geen tijd voor tijdens een fysieke puppytraining. (Daarom wordt een online puppytraining vaak een ingezet als een goede aanvulling op een fysieke training).


20. Wat kost een puppycursus?

Een fysieke puppycursus bestaat gemiddeld uit 10-12 lessen van 45-60 minuten (een uur per week). De kosten hiervoor zijn gemiddeld €10,- euro per les. In totaal dus €100,- tot €120,- euro. Er zijn echter ook uitschieters naar beneden en naar boven. Bij een puppycursus van €40,- in totaal moet je je echter wel afvragen wat de kwaliteit is. Het tegenovergestelde is ook waar. Een hele dure puppycursus van bijvoorbeeld €40,- per les hoeft geen betere les te zijn dan gemiddeld. Vraag daarom altijd naar de ervaring en papieren van een hondentrainer of kynologisch instructeur voor je begint.


21. Wat kost een online puppy training?

Onze online puppy training (Puppy Power) kost 117 euro, maar eigenlijk is hij drie keer zoveel waard. Dat komt omdat de cursus 16 weken lang duurt. In de online puppycursus gaan we veel dieper in op onderwerpen en thema's waar normaal weinig of geen tijd voor is tijdens een fysieke puppycursus.



22. Welke hulpmiddelen heb je nodig voor een puppycursus?

Voor een goede puppycursus heb je deze 3 hulpmiddelen nodig:

1. Beloningen die je pup heel lekker vindt
2. Speelgoed die je pup heel leuk vindt
3. Een lijn/riem tussen de 2 en 5 meter die vastzit aan een goed y-tuig of een brede zachte halsband

Wordt er geadviseerd om een korte lijn en bijvoorbeeld een slipketting of jachtlijn te gebruiken? Zoek dan alsjeblieft een andere cursus. Dit zijn hulpmiddelen die pijn veroorzaken bij je pup en niet meer van deze tijd zijn.




23. Veelgestelde vragen vóór het volgen van een puppycursus

Dit zijn de veelgestelde vragen door cursisten met antwoorden:


1. Wie moet er met de puppy op puppycursus?

Het beste is om de puppycursus met het hele gezin te volgen. Het hele gezin is namelijk ook betrokken bij de opvoeding van de pup. Het is wel belangrijk dat maar één iemand per oefening de opdrachten geeft aan de puppy. Want als iedereen verschillende commando's roept is dat verwarrend voor de pup.


2. Mogen de puppy's los met elkaar spelen?

Bij een goede puppycursus is het antwoord misschien wel, misschien niet. Dat ligt aan de samenstelling van de groep met honden en of hun speelstijlen met elkaar overeenkomen. Af en toe is het goed als de puppy's met elkaar kunnen spelen, maar dan wel aan het einde van de les. Dat is omdat we willen dat een puppy de focus heeft op jou als baasje en vooral speelt met jou. Voor een puppy die verder geen andere sociale contacten heeft met honden, is het belangrijk om dat wel te oefenen. Daarom is er geen eenduidig antwoord, maar is het situatie- en hondafhankelijk.


3. Wordt mijn puppy niet dik door al die beloningen en hondensnoepjes?

Nee, dat wordt je puppy niet omdat er vaak gebruik gemaakt wordt van gezonde voedzame beloningen die ook als voer dienen. Je pup krijgt dus niet veel extra, maar beloningen in plaats van voer thuis uit een voerbak. Het is inderdaad wel ontzettend belangrijk om goed op te letten dat je pup geen overgewicht krijgt. Dus kies voor veel, maar gezond belonen.



Wat zijn de alternatieven voor een puppycursus?

De alternatieven voor een puppycursus zijn bijvoorbeeld het volgen van een sport of werkgerichte training volgen met je pup. Bijvoorbeeld puppy speuren, puppy pakwerk of puppy dogdance. Het is dan wel belangrijk dat hij ook de oefeningen leert zoals een handtarget en aandacht voor jou hebben. Een ander alternatief is geen training volgen, maar dat is helaas een slecht alternatief, zelfs als je al meerdere honden gehad hebt. Want elke pup is en blijft uniek!

Een andere hondentraining volgen?

Moet je ook hondentrainingen volgen na een puppycursus?

Hondentrainingen zijn niet verplicht, maar net als een puppycursus sterk aanbevolen. Hondencursussen volgen wordt aanbevolen om meerdere redenen. De eerste is dat honden probleemgedrag kunnen ontwikkelen wanneer ze zich gaan vervelen. Dit resulteert bijvoorbeeld in het slopen van meubels. Dit gedrag kan zich ontwikkelen bij alle rassen, maar bij werkhondenrassen die veel behoefte aan beweging zal het probleemgedrag sneller ontstaan. Een tweede reden is dat probleemgedrag voorkomen kan worden of tijdig bijgestuurd kan worden doormiddel van training. Zonder training kan het probleemgedrag zich (snel) ontwikkelen op een negatieve manier.

Een goed voorbeeld van zo'n aanbevolen training is de pubercursus voor jonge honden. Tijdens de puberfase van je hond kan zijn gedrag namelijk veranderen en kan hij heftiger reageren op prikkels dan voorheen. In deze fase ontstaan dan ook veel problemen tussen baasjes en hun hond. Door te trainen met je hond in deze fase kan je veel van het probleemgedrag oplossen of voorkomen.

Moet ik naar een hondenschool voor een hondentraining?

Voor sommige hondentrainingen moet je naar een hondenschool. Het trainen voor agility met je hond is bijvoorbeeld makkelijker wanneer je naar een hondenschool (agilitytraining) gaat die over agility toestellen beschikt. Wil je dat je hond beter luistert en zoek je een hondentraining die je thuis kan volgen? Bekijk dan de hondencursussen van onze online hondenschool. Er zijn namelijk volop trainingen die je thuis kan volgen, zowel voor opvoeding, gedragsproblemen als voor meer fun met je hond.


Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?


Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming

Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen