Bang voor de dierenarts... Fikkie wil geen prikkie.
25 juni 2021 
9 min. leestijd

Bang voor de dierenarts... Fikkie wil geen prikkie.

Bang voor de dierenarts, op zich is het natuurlijk niet zo raar dat voor veel honden de dierenarts niet hun grootste vriend is. Maar ja, zo af en toe moet je er wel heen. En als je pech hebt en je hond wordt ziek, dan moet je wat vaker een bezoekje brengen aan de dierenarts. 

Hoe kun je angst of agressie bij de dierenarts voorkomen? Of, als je hond al trillend als een rietje uit de auto kruipt bij de praktijk, of de dierenarts serieus wil aanvallen…. wat kun je dan doen?

hond naar de dierenarts


Met een puppy naar de dierenarts

Met je puppy ga je tijdens de eerste weken een aantal keren naar de dierenarts. Voor een enting, of voor een titerbepaling. Misschien heeft je pup wel diarree, of wordt je pup ziek. Dat willen we natuurlijk niet mee maken, maar soms gebeurt het helaas wel. 

Nu kan het zo zijn dat je puppy de bezoekjes al enigszins spannend vindt… en wat gebeurt er dan? Hij wordt geprikt, opgetild, er wordt aan hem gezeten… sommige puppy's vinden dat echt verschrikkelijk. En als de eerste ervaringen al minder fijn zijn, wordt het heel lastig om naar de dierenarts gaan nog om te buigen naar een leuke ervaring. 

Ga dus ook vaak met je pup langs bij de praktijk om gewoon een snoepje te scoren aan de balie. Of om even te spelen op de parkeerplaats.


Waarom is mijn hond bang voor de dierenarts?

Soms komt het door een pijnlijke ervaring bij de dierenarts. Nu denk je misschien gelijk aan een gebroken poot of een gescheurd oor, maar net als bij mensen zegt hoe de ene hond iets ervaart niets over hoe een andere hond dezelfde behandeling ervaart. 

Denk maar eens aan de Covid-testen met het wattenstaafje. Van anderen hoorde ik 'oh, het viel echt mee', 'niks van gemerkt', 'ja, wel wat traanogen'. Ik had zelf 24 uur een bloedneus en pijn aan mijn ogen… dus ja, we ervaren niet alles hetzelfde. Ik kan prima 3 uur zitten voor een tatoeage, terwijl een ander dat pijnlijk vindt en huilt van de pijn.

Het is dus niet zo dat je hond 'zich aanstelt'…

niet meer bang voor dierenarts


Hoe leer ik mijn hond om niet bang te zijn voor de dierenarts?

Natuurlijk is dit een echte hond-afhankelijke vraag, maar hieronder vind je wat tips die heel bruikbaar zijn;

  • Oefen thuis het betasten, zijn oren bekijken, zijn temperatuur opnemen en alle andere standaard onderzoekjes, met veel belonen
  • Haal bij de dierenarts een doekje dat ruikt naar de praktijk. Laat je hond er aan snuffelen en geef hem dan naast het doekje zijn eten
  • Breng vaak een bezoekje aan de dierenarts. Ga spelen op de parkeerplaats en dan weer naar huis, of loop even binnen, even op de weegschaal en geef daarvoor echt een topbeloning, en dan weer naar huis.
  • Vraag of je zelf een keer in een spreekkamer de oefeningen die je thuis doet, zoals temperaturen, mag doen
  • Maak een afspraak (eigenlijk een serie afspraken) met je dierenarts zodat hij of zij samen met jullie in de spreekkamer is, maar geen medische ingrepen doet.

Angst verminderen is dus iets waar je aan kunt werken. Hoe meer slechte ervaringen en hoe gevoeliger je hond, hoe harder je moet werken. Sommige honden komen dus helemaal van hun angst af, terwijl anderen altijd enigszins angstig zullen blijven.

muilkorftraining


Mijn hond is agressief tegen de dierenarts

Dit komt echt heel vaak voor. Het is heel logisch (de dierenarts voegt vaak een pijnprikkel toe, soms heeft je hond al pijn wanneer hij naar dierenarts gaat en dan wordt het in zijn beleving erger), bij een dierenartspraktijk zijn heel veel geuren die voor honden angstaanjagend zijn. 


De sfeer in de wachtkamer is vaak al bezorgd en de dieren die er zijn, zijn gestrest. Je hond vindt het dus misschien al spannend als je de behandelkamer binnen gaat. Vervolgens gaat een vreemde persoon overal aan hem zitten, misschien komt er een prik of een thermometer in zijn achterste… tja, je kunt je hond niet uitleggen dat het allemaal voor zijn eigen bestwil is. 

Je hond gaat soms tegenstribbelen en soms worden dierenartsen of baasjes ook een beetje boos. Pijn en correcties zijn 2 hoofdoorzaken voor agressie, dus ja, dat je hond agressie toont bij de dierenarts is niet zo heel raar. Dit is dus één van de redenen waarom muilkorftraining ook zo belangrijk is.

mijn hond bijt dierenarts


Mijn hond laat zich niet behandelen

Soms is dit geen probleem. Als je hond nooit ziek is en nooit echt medische zorg nodig heeft, dan kom je er mee weg. Ja, je moet eens in de 3 jaar titeren of enten, maar verder kun je jezelf gelukkig prijzen als je verder nooit bij de dierenarts hoeft te komen. 

Voor die 10 minuten in de 3 jaar kun je er natuurlijk ook voor kiezen om een muilkorf om te doen en je hond stevig vast te houden. Vaak is dat een prima oplossing. Maar… soms krijgt de relatie baas-hond hier een flinke deuk. 


Mijn advies: oefen dan de 'houdgrepen' ook gewoon thuis, zonder dierenarts, zonder prik, en beloon je hond daarna echt uitbundig. De 'houdgrepen' oefen je natuurlijk wel stapsgewijs. Zoals de oefening 'plat', 'plat' met poot vasthouden, 'plat' met een arm over je hond, enzovoort.




Dierenartstraining, wat is dat dan?

Met dierenartstraining ga je heel gericht je hond skills leren waarmee hij meewerkt met de dierenarts. 

Je kunt hem leren zijn bek gesloten te houden (heel handig wanneer je dierenarts met zijn stethoscoop wil luisteren), zijn bek juist wijd open te doen (voor gebitscontrole of om zijn keel te bekijken), zijn poot te geven en stil te houden om mee te werken aan bloedafname, in een bepaalde houding te blijven liggen voor o.a. röntgenfoto’s en dergelijke. 

Dan is er dus geen noodzaak om je hond voor elk klein wissewasje onder narcose te brengen en is het bezoek aan de dierenarts veel minder stressvol. In dierentuinen is dierenartstraining (zoals vrijwillig meewerken aan bloed afnemen) al lang heel normaal.

hond hapt naar kind


Hoe gaat je dierenarts er mee om?

Je kunt geluk hebben met een dierenarts die met je meedenkt en de tijd neemt om je hond zich meer op zijn gemak te laten voelen. Of je kunt enorme pech hebben met een dierenarts die vindt dat je je hond maar 'hard aan moet pakken'. 

Nu is het zo dat een dierenarts niet automatisch een gedragsdeskundige is. Er is wel een groeiend aantal dierenartsen dat zich ook verdiept in gedrag. Kennis van gedrag zegt natuurlijk niets over de medische kennis.


Heb je hulp nodig?

Wil je hulp in het herkennen van stress bij je hond? Je hond beter leren begrijpen? Hulp bij het opvoeden van je puppy? Of hulp met training van je puber of herplaatser?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze in cursussen en een mega gezellige community met veel leerzame video’s en artikelen. En er is een mogelijkheid tot het krijgen van individuele begeleiding bij echt alle hondenproblemen!


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen. We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen.

Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.

Wij vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande buttons.

Kopiëren en plakken van deze blog of gedeeltes ervan mag niet zonder toestemming!

Over de schrijver
Minna is kynologisch instructeur en begeleidt wekelijks diverse mensen met hun honden. Geen probleem is haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles (van pakwerk tot "aaihond") Ze is daarnaast speur- en reddingshondengeleider, loopt op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van Van Maanen LOCA en geeft bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding. Ook kun je haar kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Hondentraining bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen