Dierenartstraining
12 augustus 2022 
13 min. leestijd

Dierenartstraining

Zie je er ook zo tegenop als je met je hond naar de dierenarts moet? Voor elk onderzoek moet je hond een 'roesje' omdat hij anders gaat bijten, of hij is elke keer zo'n angstige hoop ellende dat je eigenlijk vaak te laat gaat en te lang afwacht, want misschien gaat het vanzelf wel over?

Dan is dierenartstraining echt wat voor jou en je hond!


Wat is dierenartstraining?

Dierenartstraining is een vorm van training waarmee je je hond leert mee te werken aan verschillende handelingen die voor kunnen komen bij de dierenarts, en ook bij de nazorg thuis.

Je leert je hond ook dat hij de controle kan hebben in een situatie die hij spannend of onprettig vindt. Hij kan bijvoorbeeld aangeven dat hij even een pauze nodig heeft. Denk hierbij aan hechtingen of krammetjes zetten.

Je hond kan na 2 krammetjes even vragen om een pauze, en dan weer aangeven dat hij verder kan gaan. Zo neemt je hond vrijwillig deel aan de behandeling.

hond leren oogdruppels geven


Waarom dierenartstraining?

Door je hond te trainen om mee te werken, raakt je hond minder snel gespannen. Dit is voor je hond uiteraard veel fijner, en hij zal minder angst of agressie ervaren. Doordat je hond rustiger is, kan de dierenarts beter en sneller een bepaalde behandeling uitvoeren.

Ook is het veiliger omdat de motivatie om bijvoorbeeld te bijten, afneemt. Het is voor iedereen (hond, eigenaar, dierenarts) minder stressvol om een getrainde hond te behandelen.


Waar doe je dierenartstraining?

Je begint met trainen (zoals altijd) in een makkelijke omgeving, zoals in je eigen keuken. Er zijn ook diverse cursussen die gericht zijn op dierenartstraining. Deze lessen vinden plaats op een hondenschool of bij een dierenartspraktijk.

Als je hond al angstig is bij een dierenarts, dan begin je niet bij de dierenartspraktijk met de training. Hetzelfde geldt als je hond op een hondenschool (nog) niet helemaal ontspannen en op zijn gemak is, of als hij daar erg opgewonden is. Thuis is meestal de beste plek om te starten!

stapjes in dierenartstraining


Hoe begin je met dierenartstraining?

Je begint heel makkelijk met één of twee behandelingen, bijvoorbeeld de oren zalven en bloed afnemen/een infuus aanleggen aan een van de voorpoten.

Met de oren zalven is het belangrijk dat je hond leert om zijn kop stil te houden, dus de eerste stap kan een kin-target zijn (je hond houdt zijn onderkaak ergens stil tegenaan).

Met prikken aan een voorpoot zou je kunnen beginnen met poot geven. Je begint dus echt heel makkelijk, en je wilt niet in een keer de hele behandeling erin trainen. Je benoemt, telkens als je start met een handeling, wat je gaat doen.


Welke behandelingen kun je aanleren?

Naast prikken in de voorpoot kun je denken aan het prikken aan de hals (bloed geven), een buikonderzoek, een echo van de buik maken, stil liggen voor röntgenfoto's, de ogen druppelen, de bek onderzoeken, reflexen testen bij de poten, temperaturen, scheren...

Bij bepaalde rassen zul je sneller specifieke behandelingen nodig hebben. Heb je een ras met een verhoogd risico op oogafwijkingen, dan is het handig om vanaf pup al te oefenen op het onderzoeken van de ogen en oogdruppels geven.

hond wennen aan dierenarts


Stappenplan dierenartstraining

Dit stappenplan gebruik ik voor de behandeling bij bloed geven. Het 'ik ben hier nog oké mee, ga door' gedrag hierbij is de wang tegen de vloer aan houden, dus de kop ook plat. Als mijn hond omhoog komt met haar kop, stop ik dus. Ik ga pas verder als de kop weer naar de vloer gaat.

  • Plat liggen (dat is dus met kop op de vloer)
  • Langer plat liggen
  • Plat liggen op een verhoging
  • Plat liggen op de tafel
  • Plat liggen op verschillende tafels in verschillende omgevingen
  • Plat liggen en de poot vasthouden
  • Plat liggen en de poot vasthouden terwijl ik bij haar rug sta
  • De hals aanraken met verschillende voorwerpen
  • De hals aanraken met een tondeuse die niet aan is (hoeft niet plat te liggen)
  • De tondeuse aanzetten op een afstandje, met de hand de hals aanraken
  • De hals aanraken met een voorwerp terwijl de tondeuse aan is
  • De hals aanraken met de achterkant van de tondeuse die aan is
  • Een klein stukje scheren met de tondeuse
  • De stapjes met de tondeuse herhalen met platliggen
  • De hals aanraken met het puntje van een pen
  • De hals aanraken met een botte breinaald
  • De hals langer aanraken met de breinaald
  • De hals aanraken met de breinaald in de positie plat
  • De stapjes herhalen met een vreemde persoon die de aanrakingen en het vasthouden doet
  • De stapjes herhalen in verschillende omgevingen
  • De stapjes herhalen met verschillende personen

    is dierenartstraining moeilijk


Hoelang duurt dierenartstraining?

Nou, nu denk je misschien dat dit wel jááááren kan duren, voordat het erin zit. Dat ligt natuurlijk aan je hond. Met Naksu duurde het een week. De oefening 'plat' kende zij al, en zij vindt aanraken prima.

Ik heb als beloning zowel iets lekkers als spel gebruikt. En als beloningssignaal de clicker. Hierbij benoem ik 'plat', 'poot' en 'hals', zodat mijn hond weet waar op haar lijf iets gaat gebeuren. Een click, clickwoord of het woord 'vrij' markeert het einde van de oefening, nu mag je bewegen en komt je beloning.


Op welke leeftijd kun je beginnen met dierenartstraining?

Op elke leeftijd! Dus is je hond nu een volwassen hond die al geen fan is van de dierenarts, of een blije, vrije vrolijke pup: deze training zou eigenlijk elke hond moeten doen!

Met deze trainingen kun je dus ook echt heel vroeg beginnen. Eigenlijk begint de basis al bij de fokker. Op een rustige, speelse en beloningsgerichte manier de puppy's laten wennen aan het nagels knippen, borstelen, oren en ogen bekijken, titeren en/of inenten en misschien zelfs wassen. Een fokker die niet echt omkijkt naar de pups... daar kun je beter geen pup van kopen.

training bij fokker


Wat als je hond tegenstribbelt?

Wat nou als je hond zijn poot terugtrekt? Of hij houdt zijn kop niet stil? Stop. Denk na. Welke stap ging zeker weten nog echt goed?

Zag je iets van spanning voordat je hond besloot om af te haken? Ga even drie stapjes terug, en kijk goed naar je hond. Stel, hij houdt nog wel zijn kop in de positie, maar je ziet dat zijn ogen wat wijder en strakker gaan staan. Dan ga je nog een stapje terug, en werk je aan de ontspanning.


Hulpmiddelen

In sommige situaties kun je wel hulpmiddelen nodig hebben. Wanneer een hond echt pijn heeft en hij in paniek raakt, moet je wel eerst aan de veiligheid denken, Muilkorftraining zou dus eigenlijk altijd onderdeel van de dierenartstraining moeten zijn.

Je kunt ook in een situatie komen waarin je hond medische zorg nodig heeft, terwijl je pas net bent begonnen met de training. Dan kan het wel de beste keuze zijn om toch een 'roesje' te geven.

muilkorf om bij dierenarts


Van training naar praktijk

Als je hond dan een bepaalde handeling goed onder de knie heeft, thuis en op een aantal andere plekken met verschillende mensen, dan maak je een afspraak bij de dierenarts en leg je uit dat je graag een consult wilt afspreken voor het oefenen in de behandelkamer.

De meeste praktijken zijn hier heel blij mee, want dan weten ze dat ze straks een makkelijk te behandelen klant hebben. Het kan zijn dat je bij de dierenarts weer bij stap 1 moet beginnen. Vooral als je hond al spanning heeft ervaren bij de dierenarts. Niet te snel willen dus!


Soms moet iets

Soms gebeurt het dat iets 'moet'. Je bent echt geweldig goed bezig geweest met het aanleren van de ogen druppelen, en je hond heeft een rectaal onderzoek nodig. Dat vinden de meeste honden niet zo fijn. Dan zou je dus wel je hond vast moeten houden, en hij heeft geen 'escape'. Ik koppel hier een commando aan, bij mij heet het 'sorry, het moet'.

Dit betekent dat ik mijn hond in de houdgreep heb, ongeacht wat hij doet. Dat oefen ik wel vanaf pup. Ik zeg 'sorry, het moet', neem mijn hond in een houdgreep, en daarna krijgt mijn hond een giga jackpot beloning. Dan vindt je hond het vastpakken op zich al niet meer zo erg, als hij dat misschien wel zou vinden zonder de training.

hond in houdgreep


Meer weten over dit onderwerp of heb je wat hulp nodig?

Sluit je gezellig aan bij onze online LOCA Club.
Dé plek om alles te leren over honden, om onbeperkt persoonlijke begeleiding te krijgen bij problemen/vragen/opvoeding van je hond, wandel/trainingsmaatjes te ontmoeten en nog véél meer!

Profiteer hier van onze super aanbieding; normaal 24,95 p/m maar hier slechts 17,95 p/m en maandelijks opzegbaar.


Heb je hulp nodig?

Wil je je hond beter leren begrijpen, hulp bij het opvoeden van je puppy, of met training van je puber of herplaatser.
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of wil je leren hoe je samen met je hond veel meer plezier kunt hebben?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze in online hondencursussen. Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen. We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.

Wij vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande buttons.

Kopiëren en plakken van deze blog of gedeeltes ervan mag niet zonder toestemming.

Over de schrijver
Minna is kynologisch instructeur en begeleidt wekelijks diverse mensen met hun honden. Geen probleem is haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles (van pakwerk tot "aaihond") Ze is daarnaast speur- en reddingshondengeleider, loopt op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van Van Maanen LOCA en geeft bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding. Ook kun je haar kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Hondentraining bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen