Help mijn reu is hitsig
15 november 2022 
6 min. leestijd

Help mijn reu is hitsig

Seksueel gedrag van honden, daar wordt meestal niet uitgebreid over gesproken. Dat vinden wij mensen wat gênant. Het gebeurt dat eigenaren in paniek de dierenarts bellen omdat hun reu zijn penis helemaal buitenboord heeft hangen, en hij maakt wat schokkerige bewegingen... wat is er aan de hand?

In deze blog gaan we al die gênante toestanden bespreekbaar maken!


Geslachtsdrift bij honden

Bij alle dieren heb je te maken met geslachtsdrift. Voortplanten staat hoog in de lijst van natuurlijk gedrag. Uiteraard verschilt het wel weer per individu. Net als bij mensen heeft de ene hond er meer belang bij dan een andere hond. Dit bepalen de geslachtshormonen.

Als je hond in de puberteit komt, stijgt dit hormoonniveau en krijgt je hond dus te maken met toenemende geslachtsdrift. De interesse in het andere geslacht neemt dan toe!

hormenen van hond


Tekenen van een hitsige reu

Dan loop je dus op straat met je puberale reu, en opeens gaat hij overal aan het gras likken, schuimbekken, klappertanden en piepen. Hij loopt opeens niet meer zo netjes aan de lijn, maar sleurt je zowat van de ene plasplek naar de andere. Hij wil overal markeren, soms zelfs binnen in huis.

Op cursus kijkt hij naar het leuke teefje en gaat trappelen, kwispelen, piepen en het lijkt opeens alsof hij niks meer hoort. Alle commando's lijken gericht aan dovemansoren. Sommige reuen stoppen met eten.


Omgaan met een 'verliefde' reu

Het belangrijkste om te onthouden is dat dit normaal gedrag is... en je reu doet dit niet omdat hij jou wil pesten of omdat hij ongehoorzaam wil zijn. Hij wordt opeens overspoeld door hormonen.

Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je hem maar moet laten doen wat hij wil. Vergelijk het maar met puberale jongens die een Playboy willen lezen. Dat mag, dat is heel normaal, maar niet tijdens het werk, of op school, of aan tafel.

Geef je reu dus een keer per dag de vrijheid om alles te besnuffelen, te schuimbekken, te klappertanden. Neem hem mee naar een plek met veel geurtjes van andere honden. Vraag eerst een paar simpele oefeningen zoals aandacht en targets, en geef hem daarna als beloning 'vrij' aan een lange lijn. Laat hem een poos rondsnuffelen.

reu heeft geen aandacht buiten


Mijn reu heeft een 'stijve'

Ja, dat kan gebeuren. Ga er niet aan zitten... veel eigenaren proberen namelijk hun hond te helpen door het zaakje terug te duwen. Maar dit zorgt alleen maar voor nog meer opwinding.

De zwellichamen (een soort bolletjes aan beide kanten van de schacht) zorgen ook regelmatig voor bezorgde vragen. Eigenaren denken opeens tumoren te hebben ontdekt. Maar dit is dus een normale fysieke reactie bij opwinding!

Meestal gaat het allemaal vanzelf over, met of zonder zaadlozing. Het beste kun je je hond dus met rust laten, of hem afleiden door bijvoorbeeld eten te strooien, of een kluifje te geven.



Kunnen honden masturberen?

Ja, op verschillende manieren. Sommige reuen gebruiken hun bek, anderen hun poten, of allebei. En ja, dit is ook gewoon normaal gedrag. Als je dit elke keer afbreekt, kan dit juist extreme frustratie opleveren bij een reu.

Andere reuen gebruiken er voorwerpen voor, zoals knuffels, kussens of dekens. Let wel op... er is een verschil tussen seksueel rijgedrag en rijgedrag uit stress. Bij verreweg de meeste gevallen komt het rijgedrag voort uit spanning en stress. Is er echt sprake van een zaadlozing, dan is het seksueel gericht rijgedrag.

moet een reu een keer dekken


Hebben reuen seks nodig?

Een veel voorkomend excuus van gelegenheidsfokkers is dat een reu toch een keer moet hebben gedekt, anders is het zielig. Of dat elke teef toch wel een keer een nest moet krijgen, want dat is 'natuurlijk'.

Nee, helaas, zo werkt het in de natuur niet. Als je kijkt naar zwerfhonden, dan krijgt op straat ook niet elke reu het voor elkaar om een teef te kunnen dekken. Dat ligt maar net aan het territorium, en de competitie. En uiteindelijk is het de keuze van de teef. Dus dekken is geen noodzakelijke levensbehoefte voor je reu!


Wat als mijn reu een keer dekt?

Als je je reu wilt inzetten als dek-reu (dat wil zeggen, je reu heeft alle gezondheidsonderzoeken ondergaan die bij zijn ras horen, hij heeft een perfect karakter, en je bent kieskeurig over welke teven hij mag dekken) wil dat niet zeggen dat je reu dan juist meer gefixeerd raakt op teven. Vaak werkt het zelfs precies andersom.

Bij ervaren dek-reuen zie je vaak dat ze dan alleen reageren op teven die echt op hun hoogtepunt zijn, en niet al weken vóór de loopsheid. Maar nogmaals... ga nou niet meewerken aan de broodfok puur om het je reu wat makkelijker te maken...

gedrag van dekreu


Moet ik mijn reu castreren?

Nee, dat je reu een gezonde geslachtsdrift heeft, is geen reden om hem te castreren. Vooral niet als hij nog in zijn puberteit zit. Bij voorkeur niet vóór 20 maanden leeftijd castreren in verband met de groei van je hond. De geslachtshormonen hebben namelijk ook een belangrijke rol in het ontwikkelen van een stevig, gezond lichaam.

Heb je een reu van 4 jaar die echt niet te hanteren is zodra er een loopse teef in de buurt is, en zelfs agressie gaat inzetten naar mensen, dan is het een ander verhaal. Mocht het nu helemaal onhoudbaar worden, en je traint je suf maar je hond is maar met 1 ding bezig en supplementen helpen niet, dan kun je altijd nog een chemische castratie met een chip overwegen.


Hulp voor een hitsige reu

Probeer regelmatig op plekken te gaan wandelen waar je reu niet geconfronteerd wordt met lekkere geurtjes, zoals in verlaten stukken bos of op het industrieterrein. Zo raakt hij niet opgewonden tijdens elke uitlaatronde. Er zijn ook supplementen die je kunt proberen, zoals PUUR Hypersex.

Ook helpt het om zoveel mogelijk leuke dingen te gaan ondernemen met je reu, zoals een nieuwe sport aanleren, speuren, spelletjes doen. Zorg ook voor genoeg beweging. Vaak gaan eigenaren minder wandelen omdat hun reu zo vervelend is, maar door het gebrek aan beweging wordt het gedrag juist erger....

hulomiddelen bij reu


Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?


Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming



Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen