Een hond houden met een kleine portemonnee
26 oktober 2021 
9 min. leestijd

Een hond houden met een kleine portemonnee

Een hond kost geld. En een hond kan onverwachts een heleboel geld kosten door bijvoorbeeld dierenartskosten.

In deze blog deel ik wat tips voor baasjes met een wat kleinere beurs die toch hun hond zo goed mogelijk willen verzorgen, leuke dingen willen doen met hun hond en ook wel leuk speelgoed en goede spulletjes voor hun hond willen!


Shoppen voor je hond

Heb je een dierenasiel in de buurt? Vaak hebben ze bij asiels ook een tweedehands shop voor dierbenodigheden! Soms met geweldig speelgoed, fijne kussens en manden, voer- en waterbakken en andere spulletjes voor een heel klein prijsje. En dat geld wordt dan weer gebruikt voor de voeding en verzorging van de asieldieren. Mooi meegenomen!

Andere shopspots waar ik gek op ben, zijn kringloopwinkels. En op Marktplaats en marktplaats- en weggeefhoekjes op Facebook kun je ook heel veel geld besparen, terwijl je niet hoeft te bezuinigen op kwaliteit!

hondenspullen kopen


Voeding

Goede voeding is duurder dan slechte voeding, dat is logisch. Maar vaak is duurder voer juist goedkoper in gebruik, omdat je er veel minder van hoeft te geven. Je kunt ook dure en goedkope voeding combineren. De prijzen van vers vlees wisselen bijvoorbeeld tussen 1 Euro per kilo en 7 Euro per kilo. Als je dat dus half om half zou geven, zit je op dik 3 Euro per kilo.

Kijk ook naar de afgeprijsde artikelen in de supermarkt. Een lekker stukje kip dat nu met 50% korting mee mag, is een heerlijk extraatje voor je hond.


Speelgoed

Speelgoed is belangrijk, maar goedkoop speelgoed gaat vaak ook snel stuk. En zo wordt het uiteindelijk toch weer geldverspilling. Houdt je hond van zacht speelgoed? Bij veel kringloopwinkels koop je tweedehands knuffelbeestjes voor een prikkie!

Je kunt ook heel veel zelf maken. Een paar goedkope fleecedekens en een schaar en hoppa, je kunt leuke fleecespeeltjes vlechten. Boeren in je familie of vriendenkring? Oude rubberen onderdelen van de melkmachine zijn superleuke speeltjes! Net als kartbanden voor de grotere hond (wel even checken of het ijzer eraf is gehaald).

En ook voor speelgoed zijn Marktplaats, weggeefhoekjes en tweedehands winkels bij dierenasiels een uitvinding! Bijvoorbeeld: een Kong in de dierenwinkel kost 14 Euro, in de tweedehands shop bij het asiel maar 3 Euro...

goedkoop hondenspeeltjes


Snacks

Grootverpakkingen maken echt een verschil bij snacks. Een kilozak pensstaafjes is veel voordeliger dan een klein zakje. Vaak hebben shops ook leuke acties met grootverpakkingen waar vanalles en nog wat in zit. De verpakking is dan wat minder luxe, maar hey, dat maakt voor je hond niets uit!

Op Facebook is de 'Virtuele Kynologische Markt' een mooie manier om aanbiedingen te scoren. Vaak heb je bij snacks ook 'kneusjes'. Net zo lekker, maar door hun wat minder aantrekkelijke uiterlijk, goedkoper!


Manden en kussens

Ook hier geldt; kijk bij de tweedehands shops. En kijk niet alleen bij hondenspullen! Kindermatrasjes zijn vaak een prima formaat voor je hond en je kunt daar zelf ook leuke hoesjes voor maken, als je een beetje handig bent met naald en draad.

Ook een leuke low budget oplossing: knip oude kleding die je echt niet meer draagt in kleine stukjes, dit is vulling. Maak van een fleecedeken die je dubbel vouwt een hoesje, en hup... een leuk, zacht hondenkussen! Voor een klein hondje kun je een trui dichtnaaien bij de hals en de zoom, vullen (ook de mouwen) en daar een leuk mandje van maken.

hondenbed


Tuigen, halsbanden en lijnen

Een goed tuig en/of halsband en lijn zijn echt belangrijk. Niet alleen omdat fijn materiaal gewoon beter voelt om het lijf van je hond en in jouw handen, maar ook voor de veiligheid. En ja, dat het er leuk uitziet, is ook mooi meegenomen.

Kijk maar eens op Marktplaats. Soms vind je daar hele goede tuigen voor de helft van de nieuwprijs! Ook een aanrader is Facebook. Daar heb je ook groepen zoals Marktplaats voor hondenspullen waar je voor een klein prijsje soms precies kunt vinden wat je zoekt.


Trainingen

Trainen met je hond hoeft gelukkig niet duur te zijn. En dat betekent niet dat je dan naar een heel goedkoop clubje moet met minder kennis. Af en toe een workshop of privéles en verder thuis trainen, is een optie.

Soms kun je lessen volgen in ruil voor vrijwilligerswerk bij een hondenschool. En dan zijn er nog online trainingen. Dan train je gewoon thuis, wanneer het jou uitkomt en die trainingen zijn vaak goedkoper dan de cursussen op scholen!

Wist je dat je bij LOCA al cursussen heb vanaf 6 Euro? En dat je als lid van de LOCA club ook een heleboel trainingen GRATIS kunt volgen? Check de links onderaan deze blog!

dierenarts besparen


Dierenartskosten

Door een goede basisverzorging zoals goede voeding en verzorging, kun je kwaaltjes zoals diarree en ingegroeide nagels en ontstoken oren en ogen enigszins voorkomen.

Overleg met je dierenarts wat betreft het betalen in termijnen. Je kunt ook een verzekering afsluiten voor je hond. En enige kennis van honden EHBO (zoals kleine krasjes en wondjes behandelen, temperaturen, een simpel verbandje aanleggen) en een goede EHBO koffer kunnen samen ook een aantal consulten per jaar schelen.


Verzorging

Heb je een hond die regelmatig getrimd moet worden, dan kost dat bij een goede trimsalon ook het nodige. Nu kun je natuurlijk ook kiezen voor een goedkope trimsalon... maar ja, je wilt ook dat je hond goed wordt behandeld.

Wat ook een optie is, is zelf de basis leren doen! Als je zelf nagels kunt knippen, kunt wassen, plukken, goed kunt uitborstelen en eventueel de basis van knippen leert, dan ben je al een heel eind. Vraag je trimster om advies, en leg ook uit waarom je dat wilt leren.

besparen op verorging hond


Aanschaf

'Gratis af te halen'... de gratis honden zijn vaak heel duur. Vaak zijn medische kosten of gedragsproblemen de reden waarom je een hond gratis kunt afhalen. En heel vaak wordt dit er niet bij verteld.

Een vrij voordelige manier om een hond te krijgen, is door er een uit het asiel te halen. Voordeel hiervan is, dat je vaak voor de eerste periode ook de zorg gratis kunt krijgen. Je hond is sowieso up to date met chippen, gezondheidschecks en entingen en ontwormingen. Dat spaar je dus al uit!

Maar wat ook een goedkope optie is, zijn honden die bij een goede fokker goedkoper weg mogen. Zoals honden met een kleurfoutje. Zo kun je een rashond bij een prima fokker vaak aanschaffen voor een kleiner prijsje!


Heb je hulp nodig?

Wil je hulp in het herkennen van stress bij je hond? Je hond beter leren begrijpen? Hulp bij het opvoeden van je puppy? Of met de training van je puber of herplaatser?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze in cursussen en een mega gezellige community met veel leerzame video’s en artikelen en de mogelijkheid tot het krijgen van individuele begeleiding bij echt alle hondenproblemen!


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen. We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.

Wij vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande buttons.

Kopiëren en plakken van deze blog of gedeeltes ervan mag niet zonder toestemming.

Over de schrijver
Minna is kynologisch instructeur en begeleidt wekelijks diverse mensen met hun honden. Geen probleem is haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles (van pakwerk tot "aaihond") Ze is daarnaast speur- en reddingshondengeleider, loopt op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van Van Maanen LOCA en geeft bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding. Ook kun je haar kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Hondentraining bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen