Hoe zit het nu met snuffelen?
28 september 2021 
7 min. leestijd

Hoe zit het nu met snuffelen?

Je hond loopt maar niet door. Hij wil overal maar snuffelen en jij wilt gewoon dat hij netjes naast je loopt zoals het hoort.
Je hond is niet erg volgzaam... let helemaal niet op jou... dit is toch wel een probleem! Waarom doet je hond dat nou...?
En natuurlijk wil je weten wat je er aan kunt doen. Moet je er wel iets aan doen? In deze blog alle ins en outs over snuffelen!


Waarom snuffelen honden?

Snuffelen is voor honden net zoiets als Facebooken, TV kijken en de krant lezen voor mensen. Door te snuffelen krijgt een hond een goed beeld van de omgeving. Snuffelen is een belangrijk onderdeel van sociaal gedrag bij honden.
Snuffelen aan plasjes en geursporen is net zoiets als berichten bekijken op social media of je email. Je hond kan iets ruiken en besluiten dat dat niet heel belangrijk is, of hij laat een reactie (zoals een plasje) achter.

moet je een hond laten snuffelen


De hondenneus

De neus van je hond is een heel bijzonder apparaat en reuk is voor honden echt ontzettend belangrijk. Als je hond zijn reukvermogen verliest, veroorzaakt dat vaak enorme problemen.

Als je hond aan een grassprietje ruikt, kan hij er precies uit opmaken wie op het gras heeft gelopen... dat het de hond van 3 huizen verderop was, die recentelijk gecastreerd is en vanochtend een bakje lamsvlees met rijst heeft gegeten.
Je hond weet zelfs ook hoe lang geleden die buurhond daar was en welke kant die hond op ging.


Snuffelen afleren

Snuffelen afleren of niet toelaten, is eigenlijk hetzelfde als wanneer iemand jou vertelt dat je wel mag wandelen, maar niet naar etalages of andere mensen mag kijken. En dat je geen radio mag luisteren of televisie mag kijken, en internet is ook verboden.

Je mag ook geen contact middels brieven, kaarten of e-mails hebben.

Als je in de natuur wandelt, mag je ook niet genieten van het uitzicht, of de bloemen en bomen bewonderen.

Dit klinkt echt vreselijk toch?  Toch is dit vergelijkbaar met je hond verbieden om te snuffelen, echt waar!

hond laten volgen

Maar dan kom ik bijna niet vooruit tijdens een wandeling!

Ja, soms kom je bijna niet vooruit. Natuurlijk moet je hond ook gewoon met je mee kunnen lopen als dat nodig is.
Beloon het "naast lopen/volgen" dus wel vaak en goed.
Want de omgeving is vaak heel spannend, er zijn allerlei geuren.

Moet je hond juist flink bewegen omdat hij bijvoorbeeld moet afvallen? Wissel dan de "snuffelstukken" af met flink doorstappen. Zolang je hond zijn basisbeweging krijgt, maakt het niets uit als je een uur doet over een stuk van 2 kilometer, of een kwartier.


Snuffelen altijd toestaan?

Nee, niet altijd, maar wel altijd als het kan. Maar leer je hond ook een 'nu meelopen' cue.

Stel, je hond is uitgebreid aan het snuffelen en opeens zie jij dat jullie toch wel erg dichtbij een nest grondwespen staan... en de neus van je hond gaat natuurlijk precies daar naartoe. Dan is het wel handig als je het gesnuffel in een split second kunt stoppen en je hond direct, vrolijk met je mee loopt.

Bij mij is de regel: snuffelen mag, behalve als ik je roep en een 'naast' vraag. Die naast wordt uiteraard goed beloond!

hond mag snuffelen


Maar... een hond hoort toch te volgen?

Ja, zeker. Op momenten dat je een volg-oefening doet, moet hij volgen. Maar volgen en gewoon wandelen zijn 2 verschillende dingen. Net zoals wedstrijddansen en wandelen. Of een concert geven als zangeres, of gewoon lallen onder de douche.

Wandelen is bedoeld om te ontspannen, vrijetijd te hebben, te snuffelen, te plassen. Volgen is met volle aandacht naast lopen, vrolijk en precies in positie. Zonder te plassen of te snuffelen. Tijdens een wandeling zou je dus 'volgen' bijvoorbeeld kunnen gebruiken bij het oversteken of passeren. Maar gedurende de hele wandeling...? Nee.


Snuffelen stimuleren

Toch zijn er veel honden die niet (aangelijnd) mogen snuffelen. Want "aan de lijn loop je naast of achter de baas en moet je meters maken".

Verrassing: dit leidt toch wel vaak tot gedragsproblemen. Reactiviteit, angst, agressie, een hyperactieve hond, een depressieve hond... het kan alle kanten op gaan. Heb je een hond die niet (of niet veel) snuffelt tijdens het wandelen? Dat kun je stimuleren!

wandelen met hond


Hoe leer ik mijn hond snuffelen?

Soms hoef je alleen je tempo bij het wandelen te halveren. Net doen alsof je zelf snuffelt aan bomen/stenen/struiken kan je hond ook helpen. Als je hond snuffelt en vervolgens gaat plassen, mag je dit zeker ook (verbaal) belonen!

Bij sommige honden moet je ietsje meer helpen. Dan kun je bijvoorbeeld kleine, lekkere voertjes in het gras strooien, of voertjes op een steen of boomstam leggen. Zo krijgt je hond meer interesse in zijn omgeving, en door het lekkers te pakken gaat hij snuffelen.


Wat is een snuffelwandeling?

Een snuffelwandeling is echt heel leuk om te doen. Je zoekt een plek die je hond kent. Allemaal nieuwe geuren dus!
Lijn je hond aan zijn tuig aan met een (lange) lijn. Vraag even aandacht van je hond en daarna mag hij gaan waar hij wil.

Jij gaat nu dus je hond volgen! En hij mag naar hartenlust snuffelen.  Ik leer mijn honden dat 'vrij' betekent dat zij de route en het tempo mogen bepalen. Totdat ik met het commando 'opletten' vertel dat ik het nu weer even overneem.

hond laten snuffelenMijn hond kwijlt bij het snuffelen

Sommige honden gaan bij het snuffelen klappertanden, schuimbekken en kwijlen. Vaak zijn dit reuen die een aantrekkelijke teef ruiken! Dit is dus normaal. Afhankelijk van hoe bereikbaar je hond dan blijft, haal je je reu misschien beter snel weg en wandel je even naar een andere locatie.

Sommige reuen blijven namelijk na de wandeling nog lang onrustig als ze die heerlijke geurtjes hebben ontdekt.
Kwijlen, piepen, niet willen eten, misschien zie je masturberen en zelfs zaadlozing. Heel normaal natuurlijk, maar bij veel reuen is het beter snel te stoppen met het laten snuffelen aan damesgeuren.


Een goede speurhond?

'Hij loopt de hele dag met zijn neus aan de grond, hij zou wel een goede speurhond kunnen zijn'. Dit hoor ik echt heel vaak.
Maar is dat ook zo?

Als je hond snuffelt als een afleidingsmanoeuvre, dus opeens gaat snuffelen, dan kan dit een voorbeeld zijn van een erg onzekere hond. Deze hond kan ook nog enorm aan de lijn trekken, en vergeten dat jij er ook nog aan vast bungelt.

Kenmerken van een goede speurhond zijn 'trainbaar, zelfverzekerd, wil graag samenwerken met de baas en heeft een hele berg doorzettingsvermogen en werkt doelbewust'. Overal aan willen snuffelen is iets anders dan langdurig op het spoor van één iemand focussen... dat is namelijk echt heel zwaar.


hond die veel snuffelt goede speurhond


Mijn hond snuffelt alleen maar en maakt helemaal geen contact

Soms is je hond buiten zo intens bezig met geurtjes, dat jij niet (meer) voor hem bestaat.
Dit probleem komen we vaak tegen bij pubers.
Krijg je het gevoel dat je echt helemaal niet meer bestaat? Deel dan je wandeling op in 'snuffeltijd/plastijd' en 'looptijd'.
Doe regelmatig oefeningen (zoals de handtouch, aandacht, gymnastiek) tijdens de wandelingen. Je kunt ook tijdelijk je hond voeren tijdens het wandelen.Je hond gaat opeens snuffelen

Ook in situaties van acute stress zien we vaak dat een hond ervoor kiest om te gaan snuffelen. Snuffelen is dan een strategie om om te kunnen gaan met de situatie. Snuffelen helpt je hond om te kunnen kalmeren.

Dit kun je zien als een hond opeens opdringerig wordt benaderd door een mens of een andere hond. Of wanneer je hond in een nieuwe omgeving niet met je mee wil lopen. Dat zijn vaak momenten waarbij je hond opeens kiest voor een spanningssnuffel!

hond alleen bezig met snuffelen


Snuffelen is belangrijk

De conclusie is dus dat snuffelen erg belangrijk en een heel belangrijk onderdeel van sociale gedrag is.
Zorg dus dat je hond zijn snuffelbehoefte kan bevredigen. Maar leer je hond ook op commando naast je te blijven in verband met gevaarlijke situaties zoals glas, insecten, of andere dingen die potentieel gevaarlijk zijn. Niet (genoeg) mogen snuffelen is erg frustrerend en kan echt behoorlijk probleemgedrag veroorzaken.Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemmingOver de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen