Mijn hond moet gewoon luisteren
20 januari 2023 
7 min. leestijd

Mijn hond moet gewoon luisteren

Een argument dat we vaak genoeg horen: 'mijn hond moet gewoon luisteren'.

Ja, wij vinden het ook erg belangrijk dat alle honden tenminste de basis van luisteren onder de 'poot' hebben. Maar hoe goed je hond kan luisteren, ligt grotendeels aan hoe goed jij je hond kan leren luisteren...


Waarom zou je hond moeten luisteren?

Luisteren (als zijnde de basis gehoorzaamheid, en controle door de eigenaar) is belangrijk omdat je hond in een mensenwereld leeft.

Bepaald gedrag dat voor je hond helemaal normaal is (zoals achter bewegende objecten aan jagen, overal plassen en poepen, blaffen, en ga zo maar door...) is in onze maatschappij ongewenst.

Jij, als eigenaar, moet je hond dus begeleiden in de mensenwereld, je moet hem leren wat wel en niet kan en mag.

mijn hond luistert niet


Waarom luistert een hond niet?

Maar soms luistert je hond dan niet. Dat kan echt frustrerend zijn, vooral als je omgeving er ook last van heeft.

Stel dat je hond niet komt wanneer je hem roept, en hij springt tegen mensen op. Dat is voor niemand leuk! Vaak leggen we dan de schuld bij onze hond.

Die luistert niet, want hij is eigenwijs, stout, dominant... maar is het wel eerlijk om de schuld bij je hond te leggen?

Of is het beter eens in de spiegel te kijken en je af te vragen: 'had ik mijn hond dit op een andere manier kunnen leren?'.

'Heb ik dit genoeg geoefend met mijn hond?'.


De baas zijn over je hond

'Je bent niet de baas over je hond!'. Dat wordt vaak geroepen tegen eigenaren met een ongehoorzame hond.

Maar dat heeft er meestal niets mee te maken. Want alleen door 'de baas te zijn' kan je hond nog geen gedragingen leren.

Het risico is er wel dat een eigenaar het niet luisteren (omdat zijn hond de oefening niet begrijpt) ziet als ongehoorzaamheid of een gebrek aan respect...

En dan dus zijn hond gaat bestraffen voor de ongehoorzaamheid.

Dit is dus niet eerlijk!

waarom luistert mijn hond niet


Welzijn en luisteren

Luisteren kan het welzijn van je hond verhogen, want als je hond begrijpt wat je van hem verwacht en hoe hij zich in bepaalde situaties moet gedragen, geeft dat veel minder stress voor je hond.

Maar als je hond eigenlijk steeds een straf probeert te vermijden, dan levert dat de hele tijd spanning op en werkt het dus welzijnsverminderend.

Fysieke en/of mentale straf voor het niet luisteren is uiteraard eveneens welzijnsverminderend.


Wat levert het je hond op?

Als je hond niet luistert, kun je het beste eens nadenken over wat het je hond oplevert als hij wél naar jou luistert. En wat levert het hem op als hij dat niet doet?

Als het niet luisteren iets positiefs oplevert (spelen, vrijheid, voedsel, aandacht) en wel luisteren alleen maar een brokje (bijvoorbeeld)... dan kun je wel bedenken waar je hond voor kiest.

Het is dus niet genoeg dat je je hond beloont voor het luisteren! De beloning moet ook echt de moeite waard zijn.

hond moet luisteren uit plicht


Hoe betrouwbaar is het luisteren?

Luisteren omdat het moet, of luisteren omdat je het graag wilt, wat maakt dat uit?

Heel veel! Gedrag dat iets prettigs oplevert en je graag wilt uitvoeren, is sterker dan gedrag dat je moet uitvoeren uit angst voor de gevolgen.

Angst is uiteraard wel een sterke motivatie, maar op het moment dat de dreiging niet aanwezig is, zal een dier minder snel uit zichzelf bepaald gedrag uitvoeren.

Wil je dus een hond die graag luistert en betrouwbaar luistert, dan kun je beter kiezen voor het verdienen van beloningen als motivatie!


Luisteren naar je hond

Naast dat je hond naar jou moet luisteren, vind ik dat jij ook naar je hond moet luisteren. Want je hond vertelt jou ook het een en ander.

Als je hond niet luistert wanneer je hem iets vraagt, vertelt hij je dat hij deze oefening nog niet beheerst in deze omstandigheden.

Hij vertelt dus als het ware dat jij het hem nog niet goed genoeg hebt aangeleerd, of dat hij door een heftige emotie, zoals angst, niet in staat is om de opdracht op dat moment uit te voeren.

je hond begrijpen


Meer weten over dit onderwerp of heb je wat hulp nodig?

Sluit je gezellig aan bij onze online LOCA Club.
Dé plek om alles te leren over honden, om onbeperkt persoonlijke begeleiding te krijgen bij problemen/vragen/opvoeding van je hond, wandel/trainingsmaatjes te ontmoeten en nog véél meer!

Klik hier voor onze super aanbieding; normaal 24,95 p/m maar hier slechts 9,95 p/m en maandelijks opzegbaar.


Heb je hulp nodig?

Wil je je hond beter leren begrijpen, hulp bij het opvoeden van je puppy, of met training van je puber of herplaatser.
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of wil je leren hoe je samen met je hond veel meer plezier kunt hebben?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze in online hondencursussen. Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen. We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.

Wij vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande buttons.

Kopiëren en plakken van deze blog of gedeeltes ervan mag niet zonder toestemming.

Over de schrijver
Minna is kynologisch instructeur en begeleidt wekelijks diverse mensen met hun honden. Geen probleem is haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles (van pakwerk tot "aaihond") Ze is daarnaast speur- en reddingshondengeleider, loopt op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van Van Maanen LOCA en geeft bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding. Ook kun je haar kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Hondentraining bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen