Veelgestelde vragen (en antwoorden!)
16 juli 2021 
5 min. leestijd

Veelgestelde vragen (en antwoorden!)

In deze blog bekijken we een aantal veelgestelde vragen die ik heel vaak heb beantwoord tijdens lessen, workshops en privé-begeleiding. Twijfel jij ook over iets wat je hebt gehoord? Heb jij ook een vraag? Stel deze dan in de reacties onder deze blog en misschien pikken we jouw vraag er ook wel uit bij een nieuwe blog!


Je hond belonen met kaas of ander 'menseneten', ik weet het niet... gaat mijn hond dan niet vreselijk schooien?

Schooien leert je hond omdat het iets oplevert om te schooien. Aandacht, of iets lekkers van tafel krijgen. Natuurlijk kan je hond proberen om zijn beste imitatie van uitgehongerde zielepiet in het spel te gooien. Maar als dat niets oplevert, zou het snel gedaan moeten zijn met het schooien.

Wat je als beloning gebruikt, heeft daar dus weinig mee te maken. Gelukkig maar, want leverworst en geitenkaas werken vaak erg goed als beloning voor honden die wat kieskeuriger zijn.

schooien door menseneten geven


Als je een beloning op de grond gooit, leert je hond dan niet alles van de straat te eten?

Je beloning komt (als het goed is) altijd na een beloningssignaal en je hond ziet duidelijk dat jij het gooit. Dit is dus al heel wat anders dan het 'zwerfvuil' dat langs het fietspad ligt. Je kunt dus prima je hond het verschil leren tussen beloningen 'vangen'  die je over de grond laat rollen en het stukje brood dat in de berm ligt.


Mag je ook met je hond spelen als hij je komt uitdagen met een speeltje?

Vaak wordt er gezegd; jij begint en eindigt het spel, want anders gaat je hond beslissen wanneer je iets doet of niet. Nou... als jij besluit om met je hond te gaan spelen wanneer hij dat vraagt, is het nog altijd jouw keuze. Dus ja, het mag. Als jij dat wilt op dat moment.

spelen met je hond



Worden honden agressief van een trekspel?

Gelukkig niet! Een trekspel is absoluut geen oorzaak van agressie. Maar... een hond die agressie laat zien tegenover jou als 'speelkameraad', daar moet je natuurlijk wel mee oppassen en misschien is het dan beter om een heel ander spel te gaan doen.

En sommige honden kunnen wel heel leuk een trekspel doen met jou, terwijl een trekspel met een andere hond wel oorlog wordt.


Is het waar dat als een hond eenmaal bloed heeft geproefd, je hem in moet laten slapen?

Het is uiteraard niet fijn als je hond een konijn of schaap te pakken heeft gehad. Of in het bos een ree. Dat wil je uiteraard niet. Maar dit maakt van je hond geen moordenaar of slechterik.

Hij is gewoon een hond, met jachtinstinct. En je hoeft je hond daarom echt niet te laten inslapen.

En nee, een hond die jaagt op konijnen hoeft nooit enige agressie te tonen naar kinderen, dat zijn 2 totaal verschillende dingen. Wat je uiteraard wel moet doen, is ervoor zorgen dat je hond niet meer de kans krijgt om te gaan jagen.

wordt hond agressief van trekspel


Klopt het dat je hond niet voor je uit mag lopen?

Dat ligt er net aan wat jij handig vindt in die specifieke situatie. Nee, je hond denkt niet dat hij de baas is over jou als hij voor je uit loopt. Dat maakt je hond niet ongehoorzaam, 'dominant' of slecht opgevoed. Als een groep honden met elkaar loopt, lopen ze ook kriskras door elkaar en hebben ze ook geen vaste volgorde.

Honden lopen nu eenmaal graag vooraan, omdat ze meestal van nature sneller lopen dan mensen. Er is dus niks mis mee om je hond voor je uit te laten lopen.




Ik heb gehoord dat alle normale honden lief zijn tegen puppy's en kinderen... is dat zo?

Er zijn talloze puppy's en een heleboel kinderen gebeten omdat mensen dachten dat hun hond nooit iets zou doen omdat normale honden lief zouden zijn tegen kinderen en puppy's.

Helaas... zoals niet elke volwassene dol is op kinderen, zijn niet alle volwassen honden dol op puppy's. Of op kinderen. Er is vaak ook een verschil tussen de eigen puppy's en puppy's van andere honden. De beste moederhond kan net zo goed agressie inzetten tegen puppy's van andere honden. Dit zegt niets over 'normaal'.

normale honden lief tegen puppies


Leert mijn hond trekken aan de lijn als ik hem een tuig aan ga doen?

Nee. Je hond leert trekken aan de lijn omdat trekken aan de lijn hem iets oplevert. Hij kan bewegen, hij komt van A naar B, hij komt bij het interessante geurtje, bij de andere hond, bij de leuke buurvrouw... als jij er dus voor zorgt dat je hond geen succes boekt met trekken, trekt hij ook niet met een tuig aan. Je kunt je hond prima trainen om netjes mee te lopen aan een tuig.


Kan ik met mijn puppy al naar buiten, want hij moet nog een enting krijgen?

Sommige fokkers laten hun puppy's niet naar buiten gaan voordat ze naar hun nieuwe huis vertrekken. De nieuwe baasjes krijgen het advies om ook zoveel mogelijk binnen te blijven en pas na de derde puppyenting naar een puppycursus te gaan. Maar is dit verstandig?

Natuurlijk wil je niet dat je puppy ziektes oploopt... maar je wilt ook niet dat je puppy deze belangrijke weken mist in zijn socialisatie. In de eerste 12 weken ligt namelijk de belangrijkste socialisatiefase.

Het is dus echt heel belangrijk dat je pup zowel bij de fokker als in de eerste weken bij jou juist wel buiten komt en dingen ziet en meemaakt. Wil je weten hoe het zit met de bescherming, laat je pup dan titeren. Uiteraard kun je hele vieze uitlaatstroken vermijden, maar met een puppycursus kun je wel alvast starten.

wanneer mag puppy buiten


Sluit je aan bij de gezelligste online hondenclubs waar je je echt thuis voelt

De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.

Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!


Hulp nodig?

Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.

Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming

Over de schrijver
Minna is een kynologisch instructeur die wekelijks diverse mensen met honden begeleidt. Uitdagingen met betrekking tot pakwerk of juist een aaihond? Geen probleem is voor haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles. Zo is ze naast hondentrainer, speur- en reddingshondengeleider, loopt ze op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van de online hondenschool; Van Maanen LOCA. Ook geeft ze bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding aan baasjes van honden. Je kunt Minna daarnaast kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur of haar blogs bij Doggo. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Een hondentraining die je volgt bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen