Je moet je hond opvoeden!
11 januari 2022 
8 min. leestijd

Je moet je hond opvoeden!

Je loopt met je hond op straat, en ja, je hond is vervelend aan het doen. Je bent moe, je hond trekt aan de riem, hij luistert vandaag gewoon superslecht. Je frustratie en wanhoop borrelen op. Hij gaat ook nog eens blaffen met zijn haren omhoog, hij is gewoon niet bereikbaar.

Oh ja, daar komt die mevrouw van 2 straten verderop aan met haar 2 kleine hondjes. Je hoopt zo dat die hondjes niet weer richting jullie rennen tot het einde van hun rollijn. Jouw hond zet nog een tandje bij. En er komt je ook nog iemand tegemoet... en die zegt...


Wie laat wie uit?

Dit is zo'n lekker afgezaagd zinnetje, om jou duidelijk te maken dat het toch wel zichtbaar is voor je omgeving dat je blijkbaar totaal geen controle hebt over je hond. Vaak zegt zo'n voorbijganger dit als je hond aan de lijn trekt.

Meteen een goed voorbeeld van hoe snel mensen klaar staan met een oordeel. Ze gaan ervanuit dat jij iets verkeerd doet waardoor je hond zo stout is dat hij aan de lijn durft te trekken.

Verrassing: ik heb een hond die aan de lijn trekt als ze niet in trainingsmodus is. Waarom? Omdat ze altijd heeft losgelopen en ik ben te lui om voor die 20 meter dat ze aan de lijn moet lopen, er iets aan te doen. Ik heb ook een hond gehad die moest (uiteraard aan een goed tuig) trekken vanwege een knieband blessure. Dat trekken was dus met een doel.

opmerkingen over honden


Heb je je hond wel onder controle?

Het ziet eruit als een vraag, maar eigenlijk is het meestal bedoeld als constatering dat jij er niks van bakt en dat het wel erg twijfelachtig is of jij je hond wel kunt houden. Vaak gaat diegene die je voorziet van ongevraagd advies ook nog stil staan, vlakbij je. En dan dagen ze je hond ook nog eens uit door naar hem te kijken of te wijzen.


Variaties hiervan zijn ook 'zo, zo, daar heb je je handen wel vol aan', of 'nou... die is wel boos zeg'. En het gekke is dat deze mensen dan ook nog verwachten dat je (naast het managen van je uitvallende hond) een gesprek met hen gaat voeren.


Zo... ga toch op cursus met dat beest!

Deze is erg 'leuk', vooral als je al 3 cursussen hebt gedaan en nog steeds twee keer per week op het trainingsveld te vinden bent met je hond. En misschien doet hij het daar perfect. Op cursus gaan wil niet zeggen dat je hond zich ook op straat als een model leerling gedraagt.

Op sommige cursussen wordt alleen gewerkt aan een bepaald programma en oefeningen in dat programma, en niet aan het gedrag in het algemeen. Daarbij leren honden context gebonden, dus 'voor- en achterlangs volgen' op het trainingsveld is voor een hond totaal wat anders dan een andere hond frontaal passeren op de stoep.

wat als cursus niet helpt met je hond


Je moet hem echt een keer goed laten merken wie de baas is

Deze valt wel in de TOP 3 van domme opmerkingen. Meestal bedoelt degene ermee dat je als een soort Cesar je hond moet gaan intimideren, op de rug gooien en bang maken. Deze mensen geloven ook echt dat het trekken aan de lijn of blaffen naar een andere hond zegt dat jij niet 'De Baas' bent over je hond.

Dat zou hetzelfde zijn als beweren dat je geen respect hebt voor je werkgever omdat je je buurvrouw een beetje een irritant mens vindt...


Dat je dat volhoudt met dat monster

Dit vind ik echt zo kwetsend. Dat zeg je toch ook niet tegen iemand met een kind dat iets verkeerds heeft gedaan? En deze opmerking komt niet alleen van onbekende passanten op straat... maar zelfs van je eigen familie of vrienden.

En ja, misschien gedraagt je hond zich in sommige situaties niet zo leuk, of heeft hij echt dingen gedaan die voor ons mensen erg ongewenst zijn... maar je hond is meer dan die ongewenste gedraging.

Ik heb een hond gehad die een andere hond had dood gebeten. Maar ze was de beste moeder die je kon bedenken voor haar puppy's, de liefste hond voor kinderen, werkte als aaihond voor bejaarden en als reddingshond.

doe de hond toch weg


Bij mij zou hij het echt wel anders doen

Ja, waarschijnlijk wel. Want vreemde ogen dwingen. En misschien zou diegene je hond overrompelen met een dikke vette correctie. Ja, als ik een hond overneem van iemand anders, doet de hond het vaak ook anders dan bij de baas.

Het heeft ook te maken met je handigheid. Ik heb dik 30 jaar kunnen oefenen met timing, waar geef ik de beloning, welke beweging maak ik, hoe snel gaat alles. Dezelfde ervaring kun je niet verwachten als je net 15 maanden lang je eerste eigen hond in huis hebt...


Maar wat moet je nou met dat ongevraagde advies?

Eigenlijk helemaal niks... behalve als er een kern van waarheid in zit. Misschien ben je helemaal niet bezig om het gedrag van je hond te veranderen? In dat geval... ga op cursus, zoek hulp.

Maar zoek wel hulp bij professionals, mensen die zijn opgeleid om honden en hun baasjes te helpen. Dat zijn de voorbijgangers die je ongevraagd advies geven meestal niet...

Voor die kritiek op straat: kijk de mensen vriendelijk aan, wens ze een fijne dag verder en loop door. Zo snel mogelijk!

wat zeg je tegen mensen die opmerkingen maken over je hond


Meer weten over dit onderwerp of heb je wat hulp nodig?

Sluit je gezellig aan bij onze online LOCA Club.
Dé plek om alles te leren over honden, om onbeperkt persoonlijke begeleiding te krijgen bij problemen/vragen/opvoeding van je hond, wandel/trainingsmaatjes te ontmoeten en nog véél meer!

Profiteer hier van onze super aanbieding; normaal 24,95  p/m maar hier slechts 17,95 p/m en maandelijks opzegbaar.


Heb je hulp nodig?

Wil je je hond beter leren begrijpen, hulp bij het opvoeden van je puppy, of met training van je puber of herplaatser?
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of wil je leren hoe je samen met je hond veel meer plezier kunt hebben?

Wij hebben bij LOCA een ruime keuze in online hondencursussen. Bekijk ons cursusaanbod hier.


Deze blog delen?

We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen. We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.

Wij vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande buttons.

Kopiëren en plakken van deze blog of gedeeltes ervan mag niet zonder toestemming.

Over de schrijver
Minna is kynologisch instructeur en begeleidt wekelijks diverse mensen met hun honden. Geen probleem is haar te gek! Met haar eigen honden doet ze van alles (van pakwerk tot "aaihond") Ze is daarnaast speur- en reddingshondengeleider, loopt op het hoogste niveau behendigheidswedstrijden en dogdancewedstrijden. Ze is samen met Eline, het vaste gezicht van Van Maanen LOCA en geeft bij Van Maanen Vakantiehuizen wekelijks workhops en individuele begeleiding. Ook kun je haar kennen van stichting Dutch Celldogs, daar werkt ze als instructeur. Je kunt dus gerust zeggen dat haar hele leven draait om honden! Minna werkt al sinds 1995 met honden. Hondentraining bij Minna is altijd afwisselend en uitdagend, maatwerk voor baas en hond. Haar ervaring met veel verschillende hondencursussen geven zorgt voor een aanpak die echt werkt, en uiteraard op een positieve manier!
Reactie plaatsen