Op een bepaald moment ben je eruit; je wilt een hond! Maar er zijn zoveel verschillende soorten en maten honden... Dus welke hond past nou echt het beste bij jou? Hoe kies je een hond zodat je er de komende 12 jaar plezier aan beleeft? In dit blog gaan we in op verschillende rassen en formaten: kleine hondjes, middelgrote en grote honden.
Wat zijn nou de voor- en nadelen er ras en grootte? Kies je een energieke of rustige hond? Dit en veel meer weet je na het lezen. Lees snel verder!
Waar let je op bij het kopen van een hond?
Ja, ik snap dat het oog ook wat wil. Maar een hond uitkiezen van een specifiek hondenras, puur omdat je hem mooi vindt, kan zorgen voor een heleboel ellende.
Een hond die qua karakter bij je past en die precies de juiste keuze is voor jouw leefsituatie, die hond zal je elke dag weer gelukkig maken.
Terwijl een hond die er wel leuk uitziet, maar qua doen en laten echt een mismatch is, zal zorgen voor ergernis en stress, zowel voor jezelf als voor je hond. Houd ook rekening met andere zaken, zoals de verzorging van je hond, hoe makkelijk hij te trainen is welke grootte van de hond past bij je situatie..
Hoeveel verzorging heeft je nieuwe hond nodig?
Elke hond heeft natuurlijk verzorging nodig. Waar een hond genoeg heeft aan 1 keer per jaar borstelen en elke dag eten geven, moet een andere regelmatig gewassen en geknipt worden. Daar moet je dus ook tijd voor maken, of het bij een trimsalon laten doen en er geld voor hebben. En je moet dat ook leuk vinden, soms is het niet praktisch om een hond te kiezen die je dagelijks helemaal moet uitkammen.
Waarom is het formaat van je hond belangrijk?
Het formaat van je hond kan heel belangrijk zijn. Een kleine hond heeft zo zijn voordelen, maar een grote hond kan soms ook juist een betere keuze zijn! Vaak wordt gedacht dat kleine hondjes beter zijn voor gezinnen met kinderen, maar dit klopt niet altijd.
Kleine honden zijn kwetsbaarder en vaak ook drukker dan grote honden. Vaak wordt het argument gebruikt dat "dan kan het kind de hond uitlaten", maar ... Dit is echt niet verstandig. Kinderen kunnen de gevaren slecht inschatten, en als je kleine hondje dan wordt gebeten door een grote hond, kan je kind echt niets doen.
Het uitlaten van de hond is dus een volwassen klusje. Natuurlijk mag je kind meegaan, maar laat je kind NIET alleen de hond uitlaten, ongeacht het formaat van jullie hond.
Een actieve hond of juist 'de rust zelve'?
Bedenk goed wat je met een hond wilt doen. En vooral: wat wil je echt dagelijks ondernemen met je viervoeter? Heb je vaak lange werkdagen en breng je het liefst de rest van de avond in een Netflix-en-chill modus door?
Of wil je na het werk ook nog lekker hardlopen en minimaal een uur leuke trucjes trainen met je viervoeter?
Hoe zit het met slecht weer (denk aan hagel, windstoten, kou, bah...); ga je dan ook met alle plezier crossen door de bossen, of wil je liever zo snel mogelijk weer binnen zitten?
Kan je je hond helemaal vormen door opvoeding?
Hoe graag we het ook zouden willen... Nee. Met opvoeding kan je je hond vormen binnen de aangeboren karaktertrekjes. Maar met opvoeden kan je geen genetische aanleg veranderen. Net zoals je door opvoeding je hond niet klein of groot, wit of zwart kan maken.
Bij een rashond kan je zijn karakter en aanleg voor bepaald gedrag vrij goed voorspellen. Bij een onherleidbare mix is het echt gokken.
Een gokje wagen is natuurlijk ook leuk, maar vraag jezelf af in hoeverre je bereid bent je leven te veranderen voor een hond.
Ben jij hoe dan ook bereid ervoor te zorgen dat je hond zijn aangeboren talenten kan en mag gebruiken?
5 kleine hondenrassen;
1. Chihuahua
Met een chihuahua weet je zeker dat je geen astronomische bedragen kwijt zal zijn aan voeding. Chihuahua's worden helaas vaak gezien als een accessoire, en dat is echt jammer want het zijn intelligente honden die houden van trainen.
Zonder training en opvoeding heb je echter kans op gedragsproblemen zoals (angst)agressie. Met chihuahua's is het ontzettend belangrijk om een pup te kopen bij een fokker die de ouders test op erfelijke afwijkingen zoals problemen met de schedel en knien.
Door hun kleine formaat zijn chihuahua's erg kwetsbaar, let dus heel goed op met kleine kinderen.
2. Shih Tzu
Waar een chihuahua juist vrij makkelijk is wat vachtverzorging betreft, hebben de lange lokken van een shih tzu intensievere verzorging nodig. Een regelmatige was-, borstel- en knipbeurt is dus zeker geen overbodige luxe.
Over het algemeen zijn shih tzu's geen lastige types. Gewone wandelingetjes en leuke spelletjes zijn voor de meeste shih tzu's genoeg. Ze zijn vrij rustig en vriendelijk van karakter. Shih tzu's kunnen last hebben van oogproblemen en hoofdpijn veroorzaakt door een te korte schedel.
3. Jack Russel terrier
Een jack russell is een goede keuze voor iemand die een grote, stoere hond wil en graag actief bezig is met wandelen en trainen. Jack russells zijn echte terriers, fel en onbevreesd. En jack russells doen wat echte terriers doen; jagen op knaagdieren.
Door hun felle karakter en lage bijtdrempel zijn jack russells niet de makkelijkste en rustigste huisgenoten voor onervaren baasjes. Ze zijn echter wel makkelijk in verzorging. De ruwharige jack russells laat je trimmen wanneer de vacht "plukrijp" is, en misschien moet je wel eens een nagel knippen, maar dat is het dan eigenlijk!
Let op bij de aanschaf van een jack russell dat de ouders zijn getest op oogafwijkingen en patella luxatie (knieproblemen die een "hupje" veroorzaken).
4. Teckel
Teckels zijn er in 3 "varianten": ruwhaar, langhaar en korthaar. De ruwhaar moet je trimmen wanneer de vacht loslaat, aan de korthaar hoef je bijna niets te doen, en de langhaar kam je regelmatig.
Teckels zijn, net als terriers, van oorsprong jagers, en dat is nog goed te zien, vooral bij de ruwharige variant. Kortharige teckels zijn vaak drukker en gevoeliger, en meestal ook blafferiger (hoewel alle teckels aardig luidruchtig kunnen zijn).
Een ideale baas voor een teckel is een actief buitenmens die van speuren en de natuur houdt. Als teckels genoeg buitenavonturen hebben beleefd, genieten ze ook van de rol van gezelschapshond en liggen ze graag bij je op de bank.
Teckels hebben vaak problemen met alleen zijn, dat is dan weer de andere kant van baasgericht zijn! Door hun bouw is het rug hun zwakke plek, het is dus van belang om de rugspieren sterk te houden.
5. Sheltie
Sheltie oftewel shetland sheepdog is een leuke, sportieve hond met een gevoelige karakter. Shelties hebben een prachtige vacht, en ja, dat vraagt wel wat onderhoud.
Shelties zijn slimme en actieve honden.
Je kan met shelties dus heel leuk mee doen met allerlei hondensporten zoals agility, dogdance en obedience. Daarnaast lekker wandelen, maar als je een keer even wat minder actie kan aanbieden maar wel genoeg aandacht geeft aan je hond, zal een sheltie daar niet gelijk een probleem van maken.
Wil je een sheltie aanschaffen, dan is het wel verstandig om dit te doen bij een goede fokker die de ouderdieren test op oogafwijkingen en HD.
Voordelen van kleine honden;
• Weinig kosten met betrekking tot voeding.
• Makkelijk overal mee te nemen.
• Kunnen niet hard trekken, dus geen risico om als baasje te vallen.
• Vinden menselijk gezelschap vaak erg fijn.
• Manden, tuigen en andere benodigdheden zijn goedkoper voor kleinere honden.
• Minder beweging nodig (5-10 km per dag).
Nadelen van kleine honden:
• Fysiek kwetsbaar.
• Vaak een druk en fel karakter.
• Kunnen meer blaffen.
• Hebben soms moeite met alleen zijn.
• Zijn regelmatig later zindelijk dan grote honden.
7 Middelgrote hondenrassen;
1. Beagle
Beagles zijn meestal erg sociaal tegenover andere honden, dit komt door hun oorsprong als meutehond. Beagles zijn ook vriendelijk tegen mensen, speels en goed te trainen omdat ze meestal erg voergericht zijn. Je moet echter wel oppassen met voer, omdat ze door hun eetlust vatbaar zijn voor overgewicht.
Dit kun je natuurlijk voorkomen door voldoende beweging! Een beagle (net als andere middelgrote rassen) mag wel zo'n 10-15 kilometer per dag lopen, maar vanwege hun jachtinstinct kan loslopen een uitdaging zijn. Het is dus verstandig om te investeren in een goede "hier"-training en/of je hond aan een lange lijn te laten lopen.
2. Staffordshire bull terrier
Staffords hebben een stoere, gespierde uitstraling en een onweerstaanbare brede "glimlach". Staffs zijn ontzettend vrolijke en speelse honden die hun liefde voor mensen vaak erg overdreven kenbaar maken. Ze houden van knuffelen, stoeien en samen spelen. Echter, het gedrag ten opzichte van andere honden, vooral van hetzelfde geslacht, kan een probleem zijn.
Staffords bestaan in twee varianten: de Engelse en Amerikaanse Stafford. Vooral bij de Amerikaanse Stafford is het erg belangrijk om een goede fokker te kiezen, omdat je dan bewust kiest voor een pup waarvan de ouders op karakter en gezondheid zijn getest.
3. Australian Shepherd
Aussies zien er geweldig uit met hun fluffy vacht in allerlei prachtige kleurpatronen. Dat is echter ook een valkuil! Waarom? Omdat sommige mensen een Aussie kopen vanwege hun uiterlijk, maar daarmee eigenlijk een verkeerde keuze maken. Aussies zijn namelijk echte werkhonden en sportievelingen!
Natuurlijk kun je altijd een niet-rastype exemplaar vinden dat wat trager is, maar dat risico zou ik niet nemen. Aussies zijn fantastische honden als je graag wilt deelnemen aan hondensporten zoals agility of frisbee. Ze zijn ook uitstekend geschikt voor het drijven van vee!
4. Mechelse herder
De Mechelse herders, ja, dat zijn de super atletische, zeer gehoorzame honden die schitteren in films zoals John Wick, die je ziet in documentaires over politie, douane en leger, en die op TikTok adembenemende sprongen laten zien. Wow, dat wil jij ook! Nou, eigenlijk wil je dat niet, tenzij je een echte trainingsfanaat bent die elke dag wil trainen en sporten met een hond.
Want nietsdoen is geen optie met een Mechelaar! Kijk dus goed in de spiegel voordat je kiest voor een Mechelaar, vooral uit de werklijn. Zie je een superfanatieke hondentrainer of eerder iemand die gewoon een leuke hond zoekt voor gezelschap en af en toe een wandeling in het bos...
5. Labrador retriever
Jaar in, jaar uit is de Labrador een van de meest populaire rassen in Nederland en ook in veel andere landen.
Labradors zijn van origine hardwerkende jachthonden, dus ze hebben behoefte aan voldoende beweging (ook vanwege hun aanleg om snel wat mollig te worden) en ook aan mentale uitdaging. Labradors zijn dol op apporteerspelletjes en houden meestal van water!
Ja, zelfs van modderig slootwater...
Labradors zijn erg vriendelijke (soms iets TE vriendelijke) honden, zowel naar mensen als naar andere honden. Andere honden waarderen niet altijd hun ongeremde benadering.
Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je Labrador luistert en direct naar je toe komt wanneer je roept, zelfs als hij een leuke hond, kind of een ander levend wezen in het vizier heeft!
6. Golden retriever
Een Golden Retriever is iets rustiger dan een Labrador, maar ook een vriendelijke, sociale hond die dol is op apporteren en water (en ja, ook op modder!). Een Golden Retriever heeft iets meer vacht dan een Labrador, dus daar vergt het nodige onderhoud. Het is verstandig om zowel bij Labradors als Golden Retrievers een pup aan te schaffen via een rasvereniging.
Er zijn helaas veel broodfokkers die puppy's van beide rassen aanbieden. Deze pups komen uit ouderdieren die niet getest zijn op heup- en elleboogdysplasie, en deze honden hebben vaak naast allerlei gezondheidsproblemen ook gedragsproblemen.
7. Border collie
Wie kent de Border Collie niet? De Border Collie krijgt vaak de stempel "meest intelligente hond" toebedeeld, omdat ze zo goed presteren in verschillende hondensporten. Is die term terecht? Daarover verschillen de meningen, maar waar iedereen het over eens is, is dat Border Collies ontzettend graag werken voor hun baas.
En als het gaat om drijven, zijn Border Collies vaak echt de beste keuze! Border Collies die geen werk en bezigheden hebben, kunnen snel probleemgedrag ontwikkelen, zoals kinderen, verkeer en schaduwen drijven.
Koop dus alleen een Border Collie als je hem kunt bieden wat hij nodig heeft en waarvoor hij is gefokt: werken en sporten met zijn baas!
Voordelen van middelgrote rassen:
- Er zijn veel verschillende soorten honden beschikbaar, zoals herders, jachthonden, windhonden en terriers.
- Ze zijn vaak geschikt voor sport en werk.
- Ze kunnen genieten van lange wandelingen.
- Ze zijn makkelijker mee te nemen, bijvoorbeeld in de auto, dan zeer grote honden.
- Middelgrote honden hebben over het algemeen een redelijke levensduur.
Nadelen van middelgrote rassen:
- Ze hebben meer beweging nodig dan zeer kleine honden.
- De kosten voor voeding en benodigdheden zijn hoger dan bij kleine honden.
- Middelgrote rassen worden vaak specifiek gefokt voor werk of sport, waardoor ze meer mentale uitdaging nodig hebben.
- Ze kunnen sterk zijn, waardoor trekken aan de lijn een probleem kan zijn.
- Ze zijn vaak actiever dan zeer grote honden.
5 grote hondenrassen;
1. Berner Sennen
Berner Sennen honden horen rustige, robuuste erfhonden te zijn die aanhankelijk zijn naar mensen. Berners hebben een dikke, dubbele vacht die goed moet worden onderhouden door te kammen en te borstelen om vilten te voorkomen.
Een goed verzorgde Berner is een prachtige verschijning!
Berners houden van wandelen, maar je hoeft niet elke dag tientallen kilometers met hen te lopen. Ze zijn over het algemeen zeer geschikt als gezinshonden. Berners hebben vaak last van gewrichtsproblemen, dus bij dit ras is het kiezen van een goede fokker erg belangrijk.
2. Rhodesian Ridgeback
Rhodesian Ridgeback, een ras met een prachtige uitstraling en een geschiedenis die tot ieders verbeelding spreekt als trotse leeuwenjager in Afrika.
Ridgebacks zijn zelfstandige jagers (en zeker geen slaafse honden!), iets wat mensen soms vergeten wanneer ze zich aangetrokken voelen tot hun prachtige, gespierde uiterlijk. Ridgebacks zijn dol op hun eigen gezin, maar kunnen terughoudend zijn naar vreemden. Ze hebben veel beweging nodig en zijn graag buiten...
Behalve als het regent, dat vinden de meeste ridgebacks echt niet fijn!
3. Rottweiler
Stoer uiterlijk en onverschrokken karakter, daar moet je van houden. Rottweilers zijn geweldige honden als je hun karakter ook kunt respecteren.
Een Rottweiler is geen allemansvriend en zal zeker zijn huis en gezin verdedigen tegen indringers. Het is erg belangrijk dat je je Rottweiler goed onder controle hebt (trainen op een vriendelijke, positieve manier!) en dat je de socialisatie serieus neemt.
Een goede fokker gebruikt alleen stabiele, moedige honden voor de fok en test ze onder andere op HD en ED. Rottweilers zijn fijne werkhonden en houden van allerlei sporten zoals speuren, gehoorzaamheid en pakwerk.
4. Duitse Dog
Groot, groter, grootst! De Duitse Dog is een van de grootste hondenrassen. Deze vriendelijke reuzen zijn meestal erg zachtaardig en rustig. Soms zijn ze zelfs ietwat angstig en onzeker.
Hun vacht is makkelijk te onderhouden. Door hun enorme formaat is het erg belangrijk om ze als puppy en jonge hond gezonde voeding en aangepaste beweging te geven.
Vanwege hun kracht is de oefening "wandelen zonder trekken" erg belangrijk.
5. Amerikaanse bulldog
Voor alle bulldoggen geldt: of je houdt ervan, of je hebt er niks mee. Amerikaanse bulldoggen kunnen er imponerend uitzien, maar het meest voorkomende probleem binnen het ras wat karakter betreft is niet agressie, maar juist een heel zacht, zelfs angstig karakter.
Bulldogs zijn vaak liever lui dan moe en hebben over het algemeen een gemoedelijk karakter en gevoel voor humor! Je moet wel tegen een beetje kwijlen kunnen...
Zoek je een bulldog met meer energie? Franse bulldogs zijn juist weer wel vrolijke en energieke hondjes.
Voordelen van grote rassen:
- Vaak rustigere karakters.
- Kunnen indrukwekkend zijn, waardoor ze goed functioneren als waakhond.
- Zijn steviger, dus minder kwetsbaar dan kleine honden.
- Minder druk in en om het huis.
- Hebben iets minder beweging en activiteit nodig dan middelgrote rassen.
Nadelen van grote rassen:
- Onderhoud is duurder (meer voeding, etc.).
- Benodigdheden zoals een mand, halsband en tuig zijn duurder naarmate ze groter zijn.
- Meer kans op skeletafwijkingen zoals heupdysplasie (HD) en elleboogdysplasie (ED).
- Meer ruimte nodig in bijvoorbeeld een auto, in het openbaar vervoer en op de bank ;-)
- Worden vaak minder oud.
- Kunnen erg sterk zijn en daardoor de baas aan de lijn mee (of zelfs omver...) trekken.
Honden: kruising kopen?
Je las hier over kleine, middelgrote en grote hondenrassen, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een kruising. Honden kruisingen kunnen op rashonden lijken, dat noemen we "lookalikes" (bijvoorbeeld een "labrador" of een "berner sennen"), bewust gefokte kruisingen zijn (zoals doodles of boomerhondjes), of kruisingen waarvan je niet precies weet welke rassen erin zitten.
Met een mix is het iets meer een gok hoe het karakter van de hond zal zijn. En ook bij een kruising is het erg belangrijk om te kijken welke gezondheidstesten de ouders hebben gehad. Want ja, ook kruisingen kunnen erfelijke afwijkingen hebben zoals Heupdysplasie (HD) en elleboogdysplasie (ED). Lees hier verder over ziekte bij rashonden en kruisingen. Waar koop ik een hond?
Heb je een keuze gemaakt? Dan ga je natuurlijk op zoek naar een puppy (of een oudere hond) van het ras waar je voor hebt gekozen. Zoals al bij meerdere rassen aangegeven is, neem de tijd om een goede fokker uit te kiezen! En zorg dat je goed voorbereid bent wanneer je een hond wilt kopen.
Ga op bezoek bij fokkers, maak kennis met de moederhonden. "Ik wil een puppy, en liefst gisteren" is geen goede mindset! Op de website "Houden van Honden" kun je alle rassen en rasverenigingen vinden!
Wil je meer weten over hondenrassen?
In de blog categorie hondenrassen lees je meer over: welke honden bij je passen en waarom. In de blogs staat fijne achtergrondinformatie over specifieke honden, met daarbij overwegingen voor jou als baasje. Denk bijvoorbeeld aan de voor- en nadelen op een rijtje over een soort hond (werkhond) of ras hond, zoals een Labrador of Duitse herder. In deze sectie lees je bijvoorbeeld ook welke hondentraining goed bij welke hond (die je wilt kopen) past.
Heb je al een pup of hond?
Kijk dan voor de leukste en handigste honden trainingen in de trainingssectie van onze online hondenschool. Je vindt hier alles, van een puppycursus tot gehoorzaamheid- en opvoeding cursus tot, maar ook cursussen over (specifiek) hondengedrag en natuurlijk heel veel fun oefeningen met je hond
Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt
De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!Hulp nodig?
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.
Deze blog delen?
We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming