Puppy bijten afleren [in 7 simpele stappen]
Je puppy bijten afleren? Dat is waar dit blog over gaat. Je leest kort waarom je puppy bijt (voor meer info lees hier verder). Want hieronder gaan we in op de 'hoe vraag'. Want je wilt vooral dat je puppy snel stopt met bijten, toch? Lees snel verder!
Tja..
Waarom bijten puppy's?
Herken je dat? Dat je pup ervandoor gaat met je sloffen. Dat het pluis dat ooit je voeten warmde nu overal door je huis ligt?(Net als de inhoud van zijn eens zo 'volle knuffels')
Dat je afvraagt wie er vandaag de klos is? Je schoen, bank, broek, kuit, hand of erger nog.. De plinten van je woonkamer, je mooie bank, de stoelpoten die aangescherpt worden..
Haal diep adem. Het komt vaker voor dan je denkt.. Heel veel vaker.
Is het normaal dat je puppy bijt?
Ja, dat je puppy bijt is heel normaal. Je pup gaat bijten vanaf het moment dat zijn tandjes doorkomen. Hij krijgt dan de natuurlijke behoefte om op dingen te kauwen. Net zoals kinderen de behoefte krijgen om dingen aan te raken. Dat is een heel natuurlijk proces.
Heeft pup bijten een doel?
Ja, bijten helpt je pup zijn gebit te ontwikkelen, stress te verminderen en de wereld te ontdekken. Het bijtgedrag is, naast normaal ontdekking- en spelgedrag, voor een groot deel een soort van coopingmechanisme om om te gaan met angst, stress en overprikkeling, zoals ook vaak het geval is met rijgedrag van hond.
Wat zijn 10 redenen waarom een pup bijt?
Dit zijn 10 redenen waarom puppy's ergens in bijten:
1. Aanleg (genetisch).
2. Ontdekken van de wereld (zoals wij mensen de wereld verkennen met onze zintuigen).
3. Verlichten van pijn aan hun gebit (zeker in de fase dat tandjes groeien bij een puppy).
4. Ontwikkelen van gebit (en het onderhouden).
5. Stimuleren van de spijsvertering.
6. Verlichten van stress en angst. Bijten vermindert de stress, nervositeit en angst van je pup.
7. Uit overprikkeling of enthousiasme.
8. Tegengaan van verveling en van verveling afkomen.
9. Vragen om aandacht, communiceren (als er geen ander gedrag is aangeleerd ter vervanging).
10. Spelen, een pup bijt wanneer hij wil spelen met honden of zijn baasje.
De beste tips voor een puppy die bijt
Wil je graag meer weten over waarom je pup overal in bijt? Of het nu je handen zijn, de riem van je puppy of jouw meubilair.. En wil je jouw puppy afleren om te bijten? Lees dan dit blog vol tips over 'waarom je puppy bijt'.
Je leest in het blog van de link hierboven ook ook over; de bijtrem, redenen waarom je puppy bijt, waarom je puppy aanvalt, bijt uit zelfverdediging, bijt in de riem en meer.
Waarom je puppy aanleren waar hij op moet bijten?
Dat je puppy om allerlei redenen simpelweg 'moet bijten', is duidelijk, maar het is aan jou als baasje om in goede banen te leiden 'waarop je puppy mag kauwen' en 'hoe hard'.
Want je bent als andere baasjes gesteld op je handen en je meubilair, toch?
En.. Ook jij moet er echt niet aan denken dat je pup of hond op een stroomkabel of ander gevaarlijk object bijt.
Het bijten van je puppy 'goed aanleren', is dus eigenlijk net zo belangrijk als een kind aanleren geen hete oven of verwarming aan te raken. .
Wat gebeurt er als je jouw puppy niet goed corrigeert als hij bijt?
Het is belangrijk om je puppy op tijd te corrigeren bij zijn bijtgedrag. Dit doe je door hem aan te leren waar hij wel en niet op mag bijten en hoe hard. Want hoe schattig je puppy nu ook is... Zelfs als hij stout is. Als je niet boos kan worden omdat hij kauwt op je schoen of nibbelt aan een stoelpoot... Dan krijg je later spijt dat je het je pup 'toen niet hebt afgeleerd'.
Want we zijn het er allemaal over eens dat het een nachtmerrie is als een volwassen hond zijn baasje, kinderen en andere honden als kauwspeelgoed ziet. Toch? Dat is wat er gebeurt als je als baasje niet op tijd bijstuurt.
En oh ja, je bankstel is je natuurlijk ook dankbaar..
Wat is het verschil tussen speels bijten en aanvallen?
Puppy's bijten nu eenmaal, jij leert je pup aan wat wel en niet wenselijk is. Wees in tussentijd wel extra alert op het verschil tussen speels bijten en aanvallen.
Hapt je hond en laat hij de volgende signalen zien? Dan kan er sprake zijn van 'oprechte agressie' in plaats van spelagressie.
Let extra op happen in combinatie met agressie:
• Grommen. (Let op. Sommige honden grommen gewoon veel wanneer ze spelen).
• Optrekken van de lip.
• Overmatig blaffen.
• Bijten met (de intentie tot) schade aanbrengen.
• Dreigende houding.
• Strak lijf.
• Strakke staart met snelle, stijve kwispel.
• Veel oogwit zichtbaar.
• Doorbijten en niet los (willen) laten.
Als jij bang begint te worden voor je hond of je visite.. Dan zegt dat genoeg, niet oké!
In vergelijking tot 'spelen':
• Kwispelen (breed ontspannen kwispel)
• Los ontspannen lijf(je).
• Hapt, maar bijt niet vast.
• Blij springen.
• Heel zacht bijten.
• Speelgedrag.
• Houding verandert tijdens spel.
Let op, laat je niet verleiden tot alles maar oké vinden. "Hij bedoelt het goed" of "hij wilde vast niet zo hard happen", kan later tot ernstig ongewenst gedrag leiden. Blijf dus alert en stuur tijdig bij.
P.s. je kan ook kijken naar een gedragstraining voor je hond gericht op het voorkomen van ongewenst of reactief gedrag of als er al een specifieke vorm van gedrag is, zoals verlatingsangst, het oplossen.
Puppy bijten afleren?
Je puppy bijten afleren? Bekijk snel deze video van Minna van Van Maanen Loca of volg de 7 stappen in de tekst hieronder.
Stap 1: Zorg dat je genoeg samen met je pup en zijn speelgoed speelt (2-10 x per dag).
Dit zorgt er voor dat hij zijn speelbehoefte kan bevredigen én dat hij leert hoe hij met mensen kan spelen. Let op. Speel niet met je handen, de mouwen van je trui of de broekspijp van je kinderen, maar met puppy speelgoed!
2-10x spelen met je pup klinkt als veel, maar 2-10x spelen voor een paar minuten? Dat is maar een half uurtje tot uurtje per dag. Let op, sommige pups (rassen) hebben meer "speeltijd" nodig. Dus doe je huiswerk goed als je op dit moment een puppy overweegt.
Stap 2: Word je pup druk? Bied speelgoed aan voordat hij bijt in handen en/of broekspijpen.
Waarom niet pas als hij in de handen of broekspijpen bijt? Dat kan er voor zorgen dat je pup een gedragsketting gaat aanleren, namelijk: bijten in mensen = hij krijgt speelgoed.
Een van de meest gehoorde adviezen is: "Als je puppy in je hand bijt, laat hem dan wat lekkers zien, je pup stopt dan met bijten". Dat lijkt een hele logische gedachte, maar..
Slimme honden gaan dan juist het verband zien tussen bijten in je hand en een snoepje krijgen, niet zo fijn.
Je beloont dan als het ware het bijten met spel of met lekkers. Dus wat is dan het alternatief?
Staat je pup op het moment achter de broekspijpen van je kinderen aan te gaan? Roep hem juist dan naar je toe, vóór hij iets doet. Speel even met hem, zo vergeet hij de broekspijpen.
Stap 3; Zorg dat je pup altijd verschillende kauwspeeltjes tot zijn beschikking heeft.
Elke dag hetzelfde speelgoed is saai en stimuleert niet om er mee te spelen. Verschillende vormen en materialen zijn belangrijk, van kophuidplaat tot een Kong (die je ook kan vullen) en van een rubberen SafeStix tot koffieboomwortel.
Let op; geef je hond wel veilig kauwmateriaal en speelgoed, GEEN flostouw van dunne draadjes of rawhide-kluifjes van dat witte spul wat je vaak in dierenwinkels ziet liggen.
Over kauwspeeltjes..
Je hebt voor je puppy verschillende soorten speelgoed nodig. Wat precies? Dat verschilt ook weer per puppy. Bijvoorbeeld pluche beestjes (bij voorkeur die speciaal voor honden, zonder vulling), hout, zoals: koffieboon-, wortel- of olijfboomhout. Dat zijn hele geschikte kluifspeeltjes, ook voor puppy's.
Snacks: nekken, kop, huid, runderoren met een piekje eraan, ze zijn allemaal veilig en ook zo natuurlijk mogelijk.
Nogmaals: dus niet van die witte rawhide-kluifjes van de dierenwinkel, dat wordt een soort slijmerige, kleverige massa, dat kraakt niet uit elkaar én daar kan een puppy in stikken. Dus wees daar heel voorzichtig mee.
Voor de hele kleine hondjes zijn bijvoorbeeld penstaafjes goed geschikt. Kijk altijd naar het formaat van je pup.
Heb je een hele grote pup? Zo een die makkelijk een penstaafje door kan slikken? Kies dan liever iets anders, anders kan het staafje in zijn keel vast komen te zitten.
Onveilig puppy speelgoed
Pas vooral op voor touwspeelgoed met hele dunne draden. Als je pup aan het draad gaat plukken en het draad inslikt, dan kan het zich om de darmen heen vormen. Het kan gebeuren dat je pup dat niet overleefd.
Dus, vermijd dunne draadjes! Kies liever voor een dik draad, fleece repen of wat ander stevig materiaal.
Hoeveel en welk puppy speelgoed dan wel?
Je wilt minimaal 20 verschillende speelgoedjes voor je pup hebben. Dat werkt eigenlijk net zoals bij kinderen, ze willen steeds iets anders.
Jat je puppy op dit moment jouw sokken, onderbroeken en andere dingen? Dat komt omdat jouw geur daar aan zit! Dat effect ga je ook gebruiken voor zijn speelgoed.
Doordat jij met dat speelgoed speelt, laat je aan je puppy zien dat het interessant is én jouw geur komt op die manier aan het speelgoed. Kies voor veilig speelgoed zonder dunne draadjes - en wat past bij het formaat van je pup.
Stap 4; Geef je pup een eigen plek waar hij tot rust kan komen.
Je pup heeft een plek nodig waar hij niet wordt gestoord. Want puppy's hebben rust nodig om genoeg te kunnen slapen. Dit kan een bench zijn (daar kan je nog een kleed over heen leggen), een puppyren of een afgezette ruimte, zoals bijkeuken met traphekje voor de ingang.
Hoeveel rust heeft een puppy per dag nodig? (Wat is genoeg slaap voor een pup?)
Een pup slaapt gemiddeld 18-20 uur per dag, 16-22 uur is normaal. Te weinig slaap? Dat kan gedragsproblemen in de hand werken! Denk aan stress, overprikkeling en rusteloosheid. Let op: de hoeveelheid slaap die een puppy nodig heeft varieert enorm.
Na het spelen moet je puppy vaak plassen en daarna gaat hij rusten, maar.. Sommige pups slapen echt 22 uur per dag, als ze dat doen en je denkt dat ze gezond zijn, prima!
Maak je je zorgen? Is je pup sloom? Of ziet je puppy er ziek uit? Bezoek de dierenarts.
Zorg altijd dat de pup een veilige rustplaats heeft.
Dat kan bijvoorbeeld zijn:
• Een bench (evt. met kleed eroverheen).
• Puppyren.
• Bijkeuken met traphek voor de ingang/deur.
Zorg ook dat je daar een paar kauwspeeltjes hebt liggen. Het is belangrijk dat het een plek is waar je puppy niet wordt gestoord.
Dit is iets waar je rekening mee moet houden..
Heel vaak als je pup bijterig wordt, wordt dit gezegd: ‘hij is overprikkelt, je moet hem in een bench doen of in een puppyren.’
Maar.. Heel vaak is je pup juist onderprikkelt.
Als je hem dan juist in een bench doet..
Tja, dan wordt het gedrag natuurlijk alleen maar erger. Dus bekijk altijd goed of je pup inderdaad veel prikkels heeft gehad.
• Is hij mee naar de winkel geweest?
• Waren je kinderen heel druk?
• Was er visite en kreeg hij veel prikkels?
In dat geval, breng je hem naar zijn eigen rustige plekje.
Stap 5; Leer je pup een beloningssignaal.
Waarom? Omdat het zo ontzettend belangrijk is om hem te kunnen vertellen wanneer hij iets goed doet en dat vervolgens te belonen.
Stel. Je pup ziet rennende kinderen in de kamer, hij wil eigenlijk in hun broekspijp happen... Maar pakt in plaats daar van zijn eigen speeltje! Als je op dat moment kan vertellen "Ja, dat was precies goed!" en hem daarna kan belonen met spel, dan ben je echt goed bezig!
Het is dus ontzettend belangrijk dat je leert op afstand je hond te laten merken: “Hee, wat je nu doet is écht goed’.
Een beloningssignaal daar voor kan een clicker zijn of een kort woordje zoals “Yes!” (op een vrolijke toon).
Een veelvoorkomende misvatting is dat een beloningssignaal: “Je bent een brave pup” is.
Een beloningsignaal is iets wat je jouw hond leert, waardoor hij weet dat het woord dat je zegt gevolgd (signaal) gaat worden opgevolgd door een beloning.
Stap 6: Leer je pup een "nee" woord (uiteraard zonder fysieke intimidatie).
Dit woord komt goed van pas als je ziet dat je pup zijn tanden net in een stoelpoot wil gaan zetten. Zeg je op dat moment "Nee!" (nadat je dat hebt aangeleerd natuurlijk!) en je pup stopt? Top. Hij snapt dan dat "Nee" betekent "stop met wat je van plan bent en ga iets anders doen".
Heel veel eigenaren roepen het de hele dag “nee”, “niet doen”, "foei!", enz. Maar je pup? Die weet helemaal niet wat "nee" betekent, tot je het hem leert.
Je pup moet leren dat het woord “Nee” betekent: "Stop met wat je aan het doen bent én ga wat anders doen.
Stel.. Je pup wil bijvoorbeeld op je stoelpoot gaan kauwen. Zijn mond gaat al open en hij beweegt zich naar de stoelpoot.
DAT IS HET MOMENT!
Het moment waarop jij “NEE!” zegt! Je pup stopt en gaat een speeltje halen, rondsnuffelen of iets anders doen.
Op dat moment weet je dat hij het begrijpt. Uiteraard leer je dat aan op een positieve manier, zonder fysiek optreden zoals: slaan, schoppen, enz.
Tip.
Neem iets lekkers in je hand en houdt je hand dichtgeknepen. Je pup gaat aan je hand knabbelen of krabben (en ja dat doet zeer, ze hebben scherpe tandjes en nagels).
Op dat moment zeg je “NEE!”
Je houdt het snoepje in je hand en wacht.. En wacht.. En wacht..
Stopt je pup op dat moment? Top! Dan geef je dus het snoepje. Op die manier leert je puppy dat “nee!”, ook echt “nee” betekent en dat hij beter wat anders kan gaan doen.
En als laatste stap..
Stap 7: Bespreek de regels met het hele gezin.
Geeft mama een tik op de neus van de pup? Gaan de kinderen rennen en gillen? Negeert papa de hond?
Dan weet een pup niet waar hij aan toe is. Consequent zijn is dus belangrijk. Dat betekent niet hetzelfde als streng zijn.
Consequent zijn bij een pup betekent dat je hond leert dat hij steeds dezelfde uitkomst bij de vertoning van bepaald gedrag kan verwachten.
Want je kan je voorstellen dat als je kind gaat bewegen als je pup aan zijn broekspijp hangt, waarbij je kind wiebelt met zijn benen.
Dat je puppy dan denkt ‘Hee, leuk! Speelgoed!’
In feite wordt je pup door je kind dan beloond en dat… Is niet de bedoeling natuurlijk. Want hij gaat dan vaker in de broekspijpen bijten.
Je pup kan dan ook bij een ander kind in zijn broekspijp bijten. En schrikt het andere kind? Geeft hij een tik op de neus? Of gaat hij hard huilen? Dan kan het zijn dat je pup dat helemaal niet begrijpt.
"Net was het toch nog een spel?"
Dus bespreek goed alle regels, zeker als je kinderen in huis hebt. Het is belangrijk als je kinderen hebt dat ze mama of papa roepen - en niet dat ze zelf allerlei dingetjes gaan uithalen.
Ik hoop dat je door deze tips minder last gaat krijgen van een bijtende puppy! OF als je al een bijtende puppy hebt, je het bijtgedrag met deze stappen snel kan verminderen.
Tips bij je puppy bijten afleren.
Het is dus echt handig om je pup, wanneer jullie thuis zijn, een halsband te laten dragen. Pak je pup NIET bij zijn nekvel; dit is extreem bedreigend gedrag en nee, dat is niet hoe een moederhond haar pups corrigeert !
Daarbij hou ik mijn hand, waarin ze in bijt, stil. Zo haal ik de beweging uit het spel.
Geen beweging = geen spel. Wel bewegen is voor je puppy dus wél spel.
Een veel gemaakte fout die puppy baasjes (per ongeluk) maken is hun hand of broekspijp snel proberen weg te trekken. Dit stimuleert juist het bijten.
Andere puppy problemen en uitdagingen?
Check snel onze andere blogs zoals:
• De beste puppy tips
• Online puppycursus doen of niet?
• Je puppy introduceren bij je oudere hond
• Puppy aan de riem leren lopen
• Puppy socialisatie
Sluit je aan bij onze gezellige en leerzame online hondenclubs waar je je echt thuis voelt
De Soulmates Club is dé perfecte plek om te starten als je een (nog) betere relatie wilt met je hond.
Ontdek hoe je die magische connectie met je hond krijgt waarna alles gewoon makkelijk gaat.
En natuurlijk vind je in de Soulmates Club veel gelijkgestemde baasjes om mee te connecten.
Dan hebben we nog de exclusieve LOCA Club (de deuren van deze Club gaan maar een paar keer per jaar open), dé plek die in het teken staat van fun, sport, spel en waar je nog veel meer kunt leren over honden. Waar je onbeperkt persoonlijke begeleiding krijgt bij problemen, vragen, en de opvoeding van je hond
Dit is de plek waar je ook wandel- en trainingsmaatjes kunt ontmoeten, regelmatig gratis webinars kunt volgen, challenges, workshops en nog veel meer!
Hulp nodig?
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of zoek je een online cursus om meer plezier met je hond te hebben, de gehoorzaamheid te verbeteren, of om te sporten met je hond?
Wij hebben bij LOCA een ruime keuze aan online hondencursussen en de mogelijkheid om via Zoom 1-op-1 begeleiding te krijgen of individuele begeleiding in combinatie met een van onze gedragscursussen Bekijk ons cursusaanbod hier.
Deze blog delen?
We hebben deze blog geschreven om zoveel mogelijk kennis met hondenbezitters te delen.
We willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk honden de best mogelijke band met hun baas krijgen. Onze missie is het vergroten van het hondenwelzijn door het delen van kennis en om hondenbezitters met elkaar in contact te laten komen.
We vinden het daarom helemaal geweldig als je deze blog deelt via onderstaande knoppen.
Kopiëren en plakken van deze blog of delen ervan gebruiken mag niet zonder toestemming
Loop je tegen een bepaald probleem aan bij je hond? Of wil je leren hoe je samen met je hond veel meer plezier kunt hebben?
Puppy training volgen?
Wij hebben bij LOCA een ruime keuze in online hondencursussen, zoals de puppy training. In deze puppycursus komt het puppy bijten afleren, zindelijkheid, socialisatie en nog veel meer aan bod! Zo kan je genieten van de puppyfase, maar heb je straks ook een lieve, gehoorzame hond.